Dobitnice novinarske nagrade Ženske mreže Hrvatske
za rodno osjetljivo novinarstvo 2005.

Mirjana Rakićrođena 7. ožujka 1948. u mjestu Bunić, Hrvatska.
Vitalne osobne karakteristike: smeđa kosa, smeđe oči, razvedena.
Rođena u Buniću i odrasla u Zagrebu. Diplomirala na Fakultetu političkih znanosti, Zagreb.
Urednica vanjsko-političkog programa, HRT, pokriva uglavnom međunarodne događaje i svjetsku politiku. Prijašnja zaposlenja: zaposlena na TV Zagreb od 1971.; 1971-1973 novinarka na odjelu za međunarodne događaje; 1973-1976 nadgledanje «Kronike», političkog programa o događanjima u Hrvatskoj; 1976-1979 urednica vijesti za domaće i strane političke vijesti; 1979-1982 urednica dnevnih izvještaja; 1982-1986 komentatorica na odjelu za strane rubrike i nadgledanje emisije «Argumenti» o međunarodnim događanjima; 1986-1991 urednica i uporište za glavne dnevne vijesti; jedna od osnivačkih članova/ica «Foruma 21».
Primila je sljedeće nagrade: i987 – «Zlatno pero» za aktualne novinare – Hrvatsko novinarsko društvo; 1991 – Najbolja TV novinarka – HRT; 1995 – Poslovna žena godine – magazin «Zaposlena žena» za izvještaje iz Daytona-Ohio za vrijeme pregovora između Hrvatske, BiH i SRJ do završnog potpisa u Parizu; 1997 – nagrada za postignuća Hrvatskog novinarskog društva.

Novinarska nagrada Maja Miles dodjeljuje se Mirjani Rakić, novinarki HRT i urednici emisije REPORTERI radi izbora tema koje donose novi i drugačiji senzibilitet u hrvatski javni prostor i produbljuju svijest o ljudskim pravima i položaja žena na globalnoj razini. Pozivanjem aktivistkinja za ženska ljudska prava u emisiju i davanjem prostora za komentar različitih pojava omogućila je bolji uvid u položaj žena u Hrvatskoj i stvaranje svijesti o potrebi rodno osjetljivih politika.
Posebno smo ocijenile činjenicu da izbor tema nije rezultat dnevnih događanja, već je riječ o smišljenom odabiru iz velike ponude stranih emisija i pristupa te njihovo stavljanje pred veliku TV javnost, učinci čega su veće razumijevanje položaja žena i razobličavanje patrijarhalne biti društva.