NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0003danzena07.jpg
Press clips

Okrugli stol povodom izbora za Evropski parlament Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 09 Svibanj 2014

Ženska mreža Hrvatske, Udruga žena Romkinja Hrvatske “Bolja budućnost”, Srpski demokratski forum i Lezbijska grupa Kontra održale su 6. svibnja 2014. u hotelu Dubrovnik, u Zagrebu, okrugli stol povodom izbora za Evropski parlament pod nazivom «Izbori za Evropski parlament – stavovi kandidata i kandidatkinja o pitanjima zaštite ženskih prava i prava manjinskih skupina»

25. svibnja 2014. građanke i građani Hrvatske odlučivat će o svojim predstavnicama i predstavnicima u Evropskom parlamentu, te imati šansu utjecati na kurs evropske politike, tako što će podsjetiti biračko tijelo i političarke i političare da sve grupe u društvu zaslužuju jednaku zaštitu svojih prava.

Razgovoru s organizacijama za ljudska prava koji je moderirala Rada Borić iz Centra za ženske studije, odazvale su se predstavnice i predstavnici osam kandidacijskih listi za izbor članica i članova u Evropski parlament: Damir Hršak iz Hrvatskih laburista, Atana Grbić Martinović iz ORaH-a, dvije predstavnice koalicijske liste Partnerstvo hrvatskog centra – Goranka Horjan iz Nacionalnog foruma i Renata Šeperić Petak iz Hrvatske socijalno liberalne stranke, Ingrid Runtić iz Saveza za promjene, Jasna Tkalec iz Socijalističke radničke partije Hrvatske, Marija Jelinčić iz Demokratske stranke žena, Danko Kobali iz Stranke umirovljenika, te Damir Pavlek iz Zelenih Hrvatske.

Na okruglom stolu uvodno je govorila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a prisutnim predstavnicama i predstavnicima kandidacijskih listi pitanja su postavljale Biserka Momčinović, iz Ženske mreže Hrvatske, Ramiza Memedi iz Udruge Žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućnost", Mira Ličina Jovanović i Nemanja Relić iz Srpskog demokratskog foruma, te Sanja Juras iz Lezbijske grupe Kontra.

Okruglom stolu također su prisustvovali mediji, aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske, te drugi članovi i članice političkih stranaka.

Organizacije koje se bave ženskim pravima i pravima nacionalnih i etničkih manjina, te LGBT osoba, prvi puta su se udružile uoči evropskih izbora kako bi upozorile političare i  političarke te glasačice i glasače na važnost zaštite svih društvenih skupina od diskriminacije.

 

Ženska mreža Hrvatske, SDF, Bolja budućnost i Lezbijska grupa Kontra članice su evropskih mreža Evropski ženski lobi, ILGA Europe i Evropske mreže protiv rasizma (ENAR), te sudjeluju u provođenju kampanja tih mreža vezano za evropske izbore na nacionalnoj razini.

 

Uoči evropskih izbora provode se sljedeće kampanje: «Djelujte danas za budućnost, osigurajte rodnu ravnopravnost!», Evropskog ženskog lobija, «Za različitost», Evropske mreže protiv rasizma, «Izađi» ILGA-e Europe i «Bez mržnje!», Evropske mreže protiv rasizma i ILGA Europe, kojima više od 3000 organizacija poručuje da diskriminacija jedne društvene skupine ili manjine pogađa cijelo društvo.          

U sklopu provedbe gore navedenih kampanja, organizacije za zaštitu ljudskih prava iz Hrvatske održale su zajedno okrugli stol kako bismo bolje informirale javnost o programima stranaka, odnosno lista i mogućem zalaganju njihovih kandidata i kandidatkinja za suzbijanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava.

 


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!