NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0035danzena07.jpg
Press clips

POZIV NA AKCIJU Ispis E-mail
Administratorica   
Ponedjeljak, 03 Veljača 2014

akcija.jpgŽenska mreža Hrvatske organizira javnu akciju predaje prosvjednog pisma izvanrednom i opunomoćenom veleposlaniku Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Rodrigu Aguirre de Cárcer y García del Arenal, kojim izražavamo duboku zabrinutost zbog nedavnog razvoja događaja u Španjolskoj vezano uz seksualna i reproduktivna prava i zdravlje žena. Veleposlaniku ćemo dostaviti i pismo premijeru Kraljevine Španjolske Marianu Rajoy.
Javna akcija će se održati u srijedu, 5. veljače 2014. godine,
pred zgradom Veleposlanstvu Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Tuškanac 21A, u Zagrebu, u 11:00 h. Nakon predaje pisama simbolično ćemo razviti transparente s porukama protesta na španjolskom i hrvatskom jeziku.

Akcijom ćemo uputiti apel Vladi Kraljevine Španjolske da zaštititi prava žena i povuče Prijedlog zakona kojega je 20. prosinca 2013. godine Vijeće ministara Kraljevine Španjolske usvojilo, a kojim se namjerava izmijeniti postojeći zakon koji regulira seksualno i reproduktivno zdravlje i prava.

Ukoliko ovaj prijedlog zakona bude usvojen, ograničit će se pravo na pobačaj samo u slučajevima silovanja ili ukoliko trudnoća ozbiljno ugrožava psihičko ili fizičko zdravlje žena. Bilo koji pobačaj koji ne potpada u jednu od ove dvije dozvoljene kategorije smatrao bi se kazenim djelom. Na taj način ženama u Španjolskoj preostala bi samo dva izbora: putovati u inozemstvo kako bi obavile siguran i legalan pobačaj ili će biti primorane otići na ilegalan pobačaj s ozbiljnim prijetnjama za njihovo zdravlje i život. 

Nadalje, ukoliko ovaj Prijedlog zakona bude usvojen unazadit će osnovna prava žena trideset godina i prestavljati propust Vlade da ispuni svoju osnovnu ulogu u promociji rodne ravnopravosti i ljudskih prava. Žene imaju pravo odlučivati o svojim tijelima. Pravo žena da slobodno odlučuju o svojim tijelima ne obavezuje nikoga da napravi pobačaj.

Ovom akcijom izražavamo solidarnost sa ženama Španjolske koje se okupljaju u obranu svojih ljudskih prava, te se pridružujemo velikom broju žena i ženskih organizacija u Evropi koje organiziraju akcije protesta protiv pokušaja ugrožavanja ženskih prava u Španjolskoj.

Za Žensku mrežu Hrvatske:

Biserka Momčinović
Sanja Juras
Mirjana Kučer
Đurđica Kolarec
Nela Pamuković


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!