NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0012danzena07.jpg
Press clips

Nacionalna zaklada dodijelila sredstva organizaciji koja negira ljudska prava
Administratorica   
Srijeda, 27 Prosinac 2017

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva objavila je popis organizacija kojima su dodijeljena sredstva putem Institucionalne podrške stabilizaciji i/ili razvoju udruge.

Putem ovog natječaja dodjeljuju se sredstva organizacijama civilnog društva koje (kako je i navedeno u tekstu natječaja) svojim djelovanjem doprinose demokratizaciji i razvoju civilnoga društva, prije svega zaštiti i promicanju ljudskih prava.

Najstrože osuđujemo činjenicu da su sredstva namijenjena zaštiti i promicanju ljudskih prava prvi put od osnutka Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva dodijeljena organizaciji koja negira sam koncept ljudskih prava i aktivno se zalaže protiv ljudskih prava manjinskih skupina – nacionalnih manjina, izbjeglica, lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, ateista/ateistkinja, kao i ljudskih prava žena.

Udruga U ime obitelji, koja je dobila trogodišnju potporu za svoje djelovanje aktivno djeluje protiv najviših vrednota iz članka 3. Ustava RH: zaštite prava čovjeka,  nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova.  

Ženska mreža Hrvatske traži od Upravnog odbora Nacionalne zaklade da hitno provede reviziju cijelog natječajnog postupka i da utvrdi i javno odgovori na pitanje kako je došlo do toga da sredstva namijenjena demokratizaciji i zaštiti ljudskih prava budu dodijeljena udruzi koja djeluje protiv demokratizacije  i ljudskih prava.

 


 
STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama
Administratorica   
Srijeda, 27 Prosinac 2017

Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split organizirale su protestnu akciju pod nazivom «STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama» u petak 15. prosinca 2017.  od 10 do 11 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu i na Narodnom trgu u Splitu. 

Naime, 15. prosinca je posljednji dan još jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj nije usvojena Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Neusvajanje Konvencije je samo posljednji u nizu postupaka državnih institucija u smjeru ograničavanja, uskraćivanja ili zaustavljanja napretka u zaštiti ljudskih prava žena pod pritiskom vjerskih fundamentalističkih skupina.

Samo neki od primjera takve politike Vlade su zastupanje stavova protiv reproduktivnih prava žena i zaštite obiteljskog života lezbijki i gejeva pred Vijećem Europske Unije, ignoriranje nasilnih i protuzakonitih demonstracija fundamentalista pred bolnicama koje rade pobačaje, dokidanje već stečene razine ljudskih prava lezbijki i gejeva usvajanjem posebnih zakona koji poništavaju u dijelovima Zakon o životnom partnerstvu (porezni zakoni), imenovanje vjerskih fundamentalista na visoke pozicije u ministarstvima i Vladi.

U takvom kontekstu zabrinjavajuće je neusvajanje Konvencije koja bi trebala osigurati bolju zaštitu žrtvama nasilja, ali i moguće veliko nazadovanje u zaštiti prava žena u budućnosti kroz novi Obiteljski zakon te potpuno onemogućavanje prava na pobačaj kroz novi zakon koji regulira to područje.

Hrvatska se opasno približava scenariju u kojem fundamentalističke grupacije preuzimaju vlast nad državom, a obespravljene žene postaju strojevi za rađanje, kao što je to u svom romanu «Sluškinjina priča» opisala Margaret Attwood.

 


 
Reakcija na gostovanje Željke Markić u Splitu, 15.11.2017.
Administratorica   
Četvrtak, 16 Studeni 2017

U srijedu, 15. studenog, u Splitu je gostovala Željka Markić te je održala predavanje za javnost  protiv ratifikacije Konvencije Vijeća Europe za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, u posljednje vrijeme poznatije kao Istanbulska konvencija, budući je donesena u Istanbulu, u svibnju 2011. godine. Željka Markić je iznijela čitav niz netočnih i nepotpunih informacija, tvrdeći da će usvajanjem jednog međunarodnog pravnog dokumenta, koji podsjetimo, regulira pitanja prevencije, zaštite, kaznenih mjera i nadzor provedbe u području nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, naša djeca u vrtiću morati učiti o tome mogu li biti žensko ili muško!?! To naravno, nije istina.


Opširnije...
 
Znanstvena zajednica se još jednom suprotstavila crkvenom nauku na Sveučilištu
Administratorica   
Petak, 03 Studeni 2017

Povodom članka objavljenog u Glasu Koncila br. 43/2017., od 26. listopada 2017., aktivistkinje ženskih grupa smatraju nedopustivim da prof.dr.sc. Valerije Vrček s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i član Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, koristi Glas Koncila za napad na svoje kolege i kolegice koji su uspjeli zaštititi neovisnost Sveučilišta od crkvenog nauka. 

 

 

 


Opširnije...
 
"Hod za život" gazi žene!
Administratorica   
Utorak, 23 Svibanj 2017

Država i društvo zaista ne smiju odlučivati o tome kada i koliko često žene moraju rađati. Zbog svih ovih elementarnih činjenica, jasno je da subotnji Hod za život ustvari nije značio ništa drugo, nego pokušaj povratka društva na stanje od prije pedesetak i više godina. Hod za život ustvari je snažno represivna akcija, koja bi jednu ionako loše uređenu zemlju htjela učiniti još kaotičnijim, bespravnijom i strukturno represivnom.

I zato smo sjedile na kolniku, pokazujući da je "Hod za život" hod protiv žena!


 
Aktivistkinje iz Hrvatske podržale ženska prava u Poljskoj
Administratorica   
Petak, 07 Listopad 2016

polke1.jpgViše od stotinu prosvjednica okupilo se jučer u središtu Zagreba u akciji solidarnosti s Poljakinjama kojima prijeti potpuna zakonska zabrana abortusa. Deseci tisuća Poljaka bili su jučer na ulicama Varšave, Gdanjska, Wroclawa i drugih gradova, prosvjedujući protiv gušenja reproduktivnih prava žena u toj zemlji. U parlamentarnoj proceduri tamo je zakon kojim se uvodi potpuna kriminalizacija pobačaja, pa se on neće smjeti provesti čak ni ako za to postoje medicinski razlozi, ili ako je žena žrtva silovanja.»


Opširnije...
 
Oštra osuda postupka Molitvene inicijative
Administratorica   
Četvrtak, 06 Listopad 2016

molit.jpgČlanovi Molitvene inicijative »40 dana za život« okupili su se u srijedu ispred vukovarske Opće bolnice u molitvi sa spas nerođene djece, odgovarajući tako na poziv koji je objavljen na facebook profilu vukovarske podružnice, a u kojem se najavljuje dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta u Vukovar na pobačaj. Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i Ženska mreža Hrvatske oštro su osudile aktiviste Molitvene inicijative »


Opširnije...
 
Zagreb: Podrška Općem ženskom štrajku u Poljskoj
Administratorica   
Utorak, 04 Listopad 2016

strajk1th.jpgPodrška Poljakinjama u Hrvatskoj organizirala je na zagrebačkom Cvjetnom trgu inicijativa Obrani pravo na izbor čija je članica i Ženska mreža Hrvatske. Okupilo se dvjestotinjak aktivistica i aktivista. Smatram da je najstrašnije od svega upravo to da će žena koja je imala spontani biti odmah osumnjičena za kazneno djelo i ići će na vještačenje zbog toga da nije možda namjerno ga izazvala, izjavila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.


Opširnije...
 
Političarke su u Hrvatskoj rezerva
Administratorica   
Ponedjeljak, 19 Rujan 2016

grafsabor.jpgSamo će 19 žena sjediti u novom, devetom sazivu hrvatskog parlamenta, što znači da će saborski sastav koji se upravo ekipira biti uvjerljivo »najmuškiji« od svih saziva dosad, konstatira Novi list. Brojka od 19 zastupnica nije ništa, to je daleko od kritične mase koja može pokrenuti ženske politike i promovirati teme koje se tiču žena. Sabor će naredne četiri godine biti ne samo neženski, nego i veoma protuženski, smatra Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.


Opširnije...
 
Ženska mreža prosvjeduje zbog ginekološkog kongresa u Topuskom
Administratorica   
Subota, 17 Rujan 2016

topusko1.jpgAktivistkinje Ženske mreže dočekale su u petak ujutro sudionike ginekološkog kongresa u Topuskom transparentom "Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost" protestirajući zbog, kako tvrde, napada na ustavni poredak održavanjem religijskog skupa o ženskim reproduktivnim pravima pod pokroviteljstvom države. Stručni skup koji organiziraju strukovne udruge i Katolička crkva u Ženskoj mreži ocjenjuju "grubim napadom na ženska prava" te upozoravaju da predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović svojim pokroviteljstvom podržava jedan religijski određen skup koji nasrće na prava žena. Smatraju da bilo kakvo povezivanje vrha Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu, s obzirom da Katolička crkva sustavno želi smanjiti opseg reproduktivnih prava žena.


Opširnije...
 
Religijsko nasrtanje na prava žena
Administratorica   
Petak, 16 Rujan 2016

topusko.jpgNevladine udruge za ženska prava i za sekularnost oštro se protive tome da državne i katoličke institucije zajedno organiziraju simpozij o forenzičnoj ginekologiji i perinatologiji ovog vikenda u Topuskom. Ako školska godina u Hrvatskoj počinje sa "pomolimo se", hoće li uskoro i ginekološki pregled u Hrvatskoj započinjati tim riječima, upitala se jedna od aktivistica, izvijestio je Radio slobodna Europa s tiskovne konferencije predstavnica udruga za zaštitu ženskih prava i sekularnost.


Opširnije...
 
Pravobraniteljica je trebala osuditi tekst iz Glasa koncila ...
Administratorica   
Četvrtak, 15 Rujan 2016

prvotno.jpgŽenska mreža Hrvatske smatra da je Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova trebao reagirati na tekst Ivice Raguža iz Glasa Koncila pod naslovom "Marijina poslušnost i žene danas" jer, napominje, ovlasti pravobraniteljice ostavljaju dovoljno prostora za javnu osudu takvih stajališta, ako se već smatra da nema osnova za postupanje. Mreža ocjenjuje kako pravobraniteljičino široko tumačenje toga zakonskog članka i njegovo potpuno opravdavanje vjerskom doktrinom i poslanjem Crkve otvara prostor da svaki pripadnik neke od konfesija u Hrvatskoj može promicati takve stavove, nazivati žene "štracama" i "prirodno osuđenima na poslušnost muškarcima", te poticati u javnom prostoru diskriminaciju žena pozivajući se na biblijske tekstove i na javno izgovorene riječi svećenika.


Opširnije...
 
Bio je to kordon bijesne rulje
Administratorica   
Srijeda, 17 Kolovoz 2016

rulja1.jpgŽenska mreža Hrvatske podnijela je kaznene prijave protiv kaznenih djela prijetnje, izazivanja nereda, poticanja na nasilje i mržnju i tjelesne ozljede. Osim toga, zatražila je da unutarnja kontrola MUP-a ispita profesionalnost ponašanja policije tijekom i nakon protesta u kojemu je od desetero sudionika četvero ozlijeđeno – kaže za ‘Novosti’ Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske. Napadnuti su naime sudionici antiratnog prosvjeda koji je bio zakazan na zagrebačkom glavnom trgu na dan uoči proslave Oluje, a koji je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najprije dozvolio, da bi se ubrzo predomislio i prosvjed zabranio zbog, kako je naveo, ‘omalovažavanja Oluje’ i zbog toga jer bi, kako je dodao, ‘isti mogao izazvati uznemirenost kod građana, naročito kod branitelja, a mogao bi i poremetiti kretanje većeg broja ljudi’.


Opširnije...
 
Izjava za javnost
Administratorica   
Četvrtak, 04 Kolovoz 2016

nacionalizamubija.jpgMirno okupljanje pod nazivom Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede, najavljeno za 4. kolovoza 2016. godine na prostoru Trga bana J. Jelačića u Zagrebu, zabranjeno je danas rješenjem Ministarstva unutarnjih poslova. Zabrana protesta je samo kulminacija već poznate prakse policije u onemogućavanju vlastima politički nepodobnih javnih okupljanja. Obrazloženje rješenja koje se temelji na argumentu sigurnosti ne može biti opravdano jer bi to značilo da policija ne može osigurati unaprijed najavljeno javno okupljanje građanstva. Možemo konstatirati da državna vlast ne funkcionira, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja. Podsjećamo, rješenje ministra unutarnjih poslova u izravnoj je suprotnosti s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jednako kao sto je i u suprotnosti sa Ustavom RH. Naime, člankom 10. st. 1 Konvencije jamči se sloboda izražavanja, a člankom 11.st.1. jamči se i sloboda okupljanja. Imajući u vidu da se i u rješenju ministra spominje svrha okupljanja i izražavanja mišljenja, a to je isticanje antiratnih i mirnodopskih stavova, nejasno je i neprihvatljivo obrazloženje iz rješenja koje spominje mogućnost uznemirenja većeg broja građana. Predstavlja pozitivnu obvezu države potpisnice Konvencije da osigura građanima da izraze takve svoje stavove. Stoga je rješenje ministra MUP-a izravno kršenje Evropske konvencije i Ustava RH i odražava određenu vrstu straha ministarstva da osigura mirno okupljanje građana. To tim više jer je dobro poznato da su se na Trgu bana J. Jelačića u prošlosti održavala brojna druga okupljanja građana i građanki s raznim porukama. Zbog zabrane održavanja antiratnog protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održat će mirnu protestnu akciju u 18h na Trgu bana J. Jelačića.


 
Ženska mreža ne želi na Pantovčak
Administratorica   
Nedjelja, 26 Lipanj 2016

Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja 34 nevladine organizacije odbila je poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na svečani prijem povodom Dana državnosti. Kako stoji u njihovom obraćanju Predsjednici, predsjedniku Sabora i Vlade, u 25 godina su se nebrojeno puta obraćali nadležnim institucijama i tražili djelotvornost države u zaštiti ženskih ljudskih prava, na što je Hrvatska obvezana prihvaćanjem međunarodnopravnih dokumenata, ustavnim odredbama i nizom zakona, a u Hrvatskoj se ovih dana napadaju ljudska prava žena, uz potpuni izostanak djelatne zaštite ili političkog govora u cilju zaštite stečenih prava.


Opširnije...
 
Poziv saborskim zastupnicima
Administratorica   
Petak, 03 Lipanj 2016

 Ženska mreža Hrvatske uputila je poziv saborskim zastupnicima da prihvate izvještaj o radu za 2015. godinu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, neovisnog i samostalnog tijela koji djeluje u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova ...


Opširnije...
 
Iza akcije "Hoda za život" krije se namjera zabrane pobačaja
Administratorica   
Četvrtak, 26 Svibanj 2016

bgnov.jpgŽenska mreža Hrvatske organizirala je protestni skup Obrani pravo na izbor  protiv inicijative Hod za život kojom se žele umanjiti ženska reproduktivna prava, izvijestio je nezavisni tjednik Novosti uz objavu intervjua s jednom od koordinatorica Mreže Bojanom Genov.


Opširnije...
 
Obrani pravo na izbor!
Administratorica   
Nedjelja, 22 Svibanj 2016

obranipravo.jpg»Danas smo ovdje da kažemo kako branimo živote žena koje ne želimo da budu ugroženi ilegalnim pobačajima. Danas branimo prava žena da slobodno i autonomno odlučuju o svom tijelu, bez suvišnog uplitanja države. Želimo da žene same odlučuju hoće li i koliko će djece imati. Žene ne moraju rađati, one nisu inkubatori«, poručila je u ime organizatora Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske na prosvjednom skupu Obrani pravo na izbor, izvijestio je portal H-alter.org.


Opširnije...
 
Svoja prava nikome ne damo!
Administratorica   
Četvrtak, 14 Travanj 2016

 "Na ginekološkom odjelu u Vinogradskoj bolnici postavljen je plakat molitvene inicijative 40 dana za život, navodno uz odobrenje šefa ginekologije Krunoslava Kune. Radi se o još jednoj zloupotrebi svjetonazora u javnoj bolnici, što je u suprotnosti sa sekularnim karakterom države, kao i promociji kršenja temeljnih prava žena", javljaju iz Ženske mreže Hrvatske, izvijestio je portal H-alter.org.


Opširnije...
 
Ženama je dosta!
Administratorica   
Četvrtak, 10 Ožujak 2016
dosta.jpg Pod sloganom »Ženama je dosta!« Ženska mreža Hrvatske jučer je prosvjednom povorkom od stotinjak žena, ali i muškaraca iz cijele Hrvatske, prošetala centrom Zagreba obilježavajući 8. mart te na kraju prosvjedne šetnje na Markovom trgu u Vladi premijeru Tihomiru Oreškoviću urudžbirala pismo kojim od Vlade traži veću zastupljenost žena u politici, poboljšanje položaja žena na tržištu rada, sprečavanje nasilja nad ženama, zadržavanje prava na pobačaj i bolju zdravstvenu zaštitu žena, kao i poštovanje ustavnog poretka i međunarodnih konvencija(video 16:40, linkovi na članke u medijima) »
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 1 - 30 od 137
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!