NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
2danzena07.jpg
Press clips

Izjava u povodu raspisivanja referenduma
Administratorica   
Petak, 08 Studeni 2013

Poštovane/-i,

obraćamo vam se povodom odluke Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma. Ukoliko se ovakva odluka Hrvatskog sabora provede, po prvi puta u Hrvatskoj povijesti na referendumu će se odlučivati o ljudskim pravima, točnije rečeno o trajnom zaustavljanju napretka u zaštiti ljudskih prava jedne manjinske skupine. Radi se o vrlo opasnoj praksi i moramo se zapitati što će biti u budućnosti; čija ljudska prava će se naći na referendumu slijedeći puta? Hoćemo li na ovakav način raspravljati o pobačaju, smrtnoj kazni ili pravima nacionalnih manjina?

 


Opširnije...
 
Izjava u povodu dvostrukog ubojstva u Kostajnici
Administratorica   
Petak, 21 Lipanj 2013

U povodu dvostrukog ubojstva u Kostajnici, u kojemu je ženu i njenog partnera ubio njezin bivši partner, Ženska mreža Hrvatske osuđuje teško ubojstvo i poziva na propitivanje odgovornosti onih koji su ga, da su postupali po zakonu, mogli spriječiti.


Opširnije...
 
PREKO 100 DELEGATKINJA EUROPSKOG ŽENSKOG LOBIJA U ZAGREBU
Administratorica   
Ponedjeljak, 03 Lipanj 2013

U Zagrebu se od 31. svibnja do 2. lipnja održala Godišnja skupština Europskog ženskog lobija (EWL), najveće ženske mreže u Europi koju čini preko 2000 organizacija iz 30 zemalja – predstavnica  27 sadašnjih članica EU-a te Hrvatske, Makedonije i Turske. 30. svibnja Upravni odbor EWL-a sastao se s Europskim institutom za rodnu ravnopravnost. (web:http://eige.europa.eu/)

Image

 

 

 


Opširnije...
 
40% ŽENA NA IZBORNE LISTE, ODMAH!
Administratorica   
Petak, 08 Ožujak 2013

Hrvatski sabor usvojio je dana 7. prosinca 2012. godine odluku kojom je pokušao derogirati odredbu iz članka 15. stavka 2. Zakona o ravnopravnosti spolova.

Naime, stavkom 2. članka 15. Zakona o ravnopravnosti spolova propisano je da se postupno povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu Zakona o ravnopravnosti spolova (15. srpnja 2008).

 


Opširnije...
 
Dan žena 2013.: fotogalerija
Administratorica   
Petak, 08 Ožujak 2013

Galerija fotografija s prosvjeda uz dan Dan žena 2013.

 


Opširnije...
 
Izjava u povodu najavljenog 'saslušanja' u Saboru pseudoznanstvenice Judith Reisman
Administratorica   
Utorak, 29 Siječanj 2013
Centar za ženske studije i Ženska mreža Hrvatske izražavaju zgražanje i zabrinutost zbog najave da će u Saboru u četvrtak 31. siječnja 2013. nastupiti američka pseudoznanstvenica Judith Reisman, poznata u svijetu po sustavnom zalaganju za kršenje ljudskih prava osoba homoseksualne orijentacije i banaliziranju holokausta.
Opširnije...
 
Preminula Gordana Lukac Koritnik
Administratorica   
Utorak, 18 Prosinac 2012

 

S tugom vas obavještavamo da je 16. prosinca 2012. godine, preminula Gordana Lukač Koritnik, dugogodišnja suradnica brojnih ženskih organizacija koje su članice Ženske mreže Hrvatske, te prva pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Republici Hrvatskoj.

 


Opširnije...
 
Izjava povodom presude Žalbenog vijeća MKSJ u predmetu protiv Gotovine i Markača
Administratorica   
Četvrtak, 22 Studeni 2012

Kao  feminističke, mirovne i antimilitarističke organizacije okupljene u Ženskoj mreži Hrvatske, i Inicijativi za Ženski sud – feministički pristup pravdi, smatramo da oslobađajućom presudom dvojici generala Hrvatske vojske ne prestaje već se naprotiv osnažuje odgovornost hrvatske države za procesuiranje počinjenih ratnih zločina.


Opširnije...
 
Nerazumno i nerazmjerno miješanje države u privatni život pojedinca
Administratorica   
Srijeda, 14 Studeni 2012

U srpnju ove godine izglasan je novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji. Nakon stupanja na snagu novog Zakona. U razdoblju nakon stupanja novog Zakona na snagu obratilo nam se više žena kojima zakon zbog njihovog bračnog statusa ili spolne orijentacije uskraćuje pravo na medicinski pomognutu oplodnju. Zbog diskriminativnih odredbi spram žena koje žive same i žena koje žive u istospolnim zajednicama, odlučile smo podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti navedenog Zakona.


Opširnije...
 
Oslobodite "Pussy Riot"!
Administratorica   
Petak, 17 Kolovoz 2012

pussy-riot U znak solidarnosti s ruskim punk bandom Pussy Riot i aktivistima koji će sutra, 17. kolovoza, u Dublinu, Odessi, Melbournu, New Yorku, Barcelonu, Tel Avivu, Beču, Londonu, Parisu, Moskvi i drugim gradovima svijeta zahtijevati slobodu za Pussy Riot Ženska mreža Hrvatske je uputila pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i Državnom odvjetništvu sa zahtjevom da odmah oslobode članice punk banda Pussy Riot.


Opširnije...
 
Izjava u povodu 17 godina od vojno-policijske akcije Oluja
Administratorica   
Petak, 03 Kolovoz 2012

Ženska mreža Hrvatske podsjeća da su u vojno-policijskoj akciji Oluja, i neposredno nakon nje, pripadnici hrvatskih vojnih i paravojnih formacija lišili života više od 800 civila, uglavnom staraca i starica. Ova je vojno-policijska akcija dovela do masovnog protjerivanja srpskog stanovništva s područja tzv. Republike Srpske Krajine. Tijekom i nakon akcije učinjeni su različiti zločini protiv civilnog stanovništva. Nakon akcije uništeni su stambeni i drugi objekti (uglavnom osoba srpske nacionalnosti), spomenici žrtvama fašizma te poslovni prostori, pogoni, hoteli i drugi objekti koji su mogli poslužiti za nastavak proizvodnje i života.


Opširnije...
 
Izglasan je diskriminativan Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji
Administratorica   
Petak, 13 Srpanj 2012

Danas je izglasan diskriminativan Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji koji sadrži odredbu koja eksplicitno propisuje diskriminaciju žena koje žive u istospolnim zajednicama. Zakon u potpunosti isključuje žene koje nemaju problem s neplodnosti, ali žele primjenom MPO ostvariti pravo na začeće, trudnoću i rađanje zdravog djeteta. Vlada RH i Hrvatski sabor nisu uskladili Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji s Ustavom i nacionalnim i međunarodnim dokumentima za suzbijanje diskriminacije i zaštitu ljudskih prava, već su nastavili diskriminatorni odnos prema ženama s obzirom na njihov bračni i obiteljski status i spolnu orijentaciju, te su propisali direktnu diskriminaciju žena koje žive u istospolnim zajednicama. S obzirom na navedeno, Ženska mreža Hrvatske će podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji Ustavnom sudu RH, po njegovoj objavi u Narodnim novinama.


Opširnije...
 
Diskriminatorni Nacrt prijedloga Zakona o MPO
Administratorica   
Četvrtak, 19 Travanj 2012

Bivša Vlada je 2009. godine izradila, a Hrvatski sabor usvojio Zakon o medicinskoj oplodnji koji je bio među najrestriktivnijima u svijetu, a nova Vlada, usprkos obećanjima da će ispraviti nepravdu nanesenu ženama usvajanjem Zakona o medicinskoj oplodnji iz 2009. godine i ukinuti diskriminaciju na temelju bračnog i obiteljskog statusa kroz novi prijedlog Zakona, to ipak nije učinila. 

Obzirom da Vlada RH svojim Nacrtom prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji nije uskladila navedeni nacrt niti s pozitivnim nacionalnim i međunarodnim dokumentima već je nastavila diskriminatorni odnos prema ženama s obzirom na njihov bračni i obiteljski status i spolnu orijentaciju Ženska mreža Hrvatske namjerava uputiti amandmane na Nacrt prijedloga Zakona o MPO.


Opširnije...
 
Uz javnu raspravu o novom prijedlogu Zakona o medicinskoj oplodnji
Administratorica   
Subota, 31 Ožujak 2012

Prethodna je Vlada 2009. godine izradila, a Hrvatski sabor usvojio Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji koji je sadržavao diskriminativne odredbe kojima se medicinska oplodnja uskraćuje ženama koje nisu u braku ili izvanbračnoj zajednici. Unatoč brojnim upozorenjima, reakcijama i prosvjedima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, udruga roditelja te ženskih organizacija i organizacija za prava LGBT osoba, nadležne institucije odlučile su grubo prekršiti ljudska prava svojih građanki usvajanjem diskriminativnog zakona. Sada, 2012. godine nova Vlada ima priliku ispraviti nepravdu nanesenu ženama usvajanjem Zakona o medicinskoj oplodnji iz 2009. godine i ukinuti diskriminaciju na temelju bračnog i obiteljskog statusa kroz novi prijedlog Zakona.


Opširnije...
 
Zahtjevi Vladi RH povodom Dana žena 2012.
Administratorica   
Četvrtak, 08 Ožujak 2012

Ženska mreža Hrvatske, feministička mreža koja okuplja brojne organizacije civilnog društva iz čitave Hrvatske, u suradnji sa Ženskom sekcijom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, povodom Međunarodnog dana žena 8. marta 2012. godine, zahtijevaju od novoizabrane Vlade Republike Hrvatske sljedeće:


Opširnije...
 
Nedovoljna većina glasova za Zakon o pučkom pravobranitelju
Administratorica   
Četvrtak, 17 Studeni 2011

Povodom izglasavanja Zakona o pučkom pravobranitelju u Hrvatskom saboru želimo upozoriti na činjenicu da navedeni Zakon nije izglasan dovoljnom većinom glasova. Naime, budući da se radi o organskom zakonu, potrebna je bila većina glasova svih zastupnika (77 glasova), a ovaj Zakon je izglasan sa 76 glasa.


Opširnije...
 
Zataškavanje rodne neravnopravnost
Administratorica   
Subota, 02 Travanj 2011

Hrvatska je javnost opet suočena s još jednim u nizu postupaka Vlade RH u kojima ignorira proceduru konzultacija s građanima i organizacijama civilnog društva. Prijedlog Ministarstva pravosuđa da se ukine Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te da se poslovi iz njene nadležnosti obavljaju u sklopu Ureda pučkog pravobranitelja ide pred Hrvatski sabor u neprihvatljivoj proceduri i sa posljedicama poraznima za žene.


Opširnije...
 
Što hoće Hrvatska: radnice ili robinje?
Administratorica   
Utorak, 08 Ožujak 2011

ŽENSKA MREŽA HRVATSKE & Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Odbor žena Nezavisnih hrvatskih sindikata i Koordinacija Žene Hrvatske udruge sindikata u povodu  

100 GODINA MEĐUNARODNE ŽENSKE BORBE

 

pitaju: što hoće Hrvatska: radnice ili robinje?

 


Opširnije...
 
Dan žena 2010.- galerija fotografija
Administratorica   
Utorak, 09 Ožujak 2010

dug-zenama.jpg Fotografije s prijema kod Predsjednika Republike i s prosvjeda u Zagrebu. arrow.gif


Opširnije...
 
Večernji list: Nasilje nad ženama je kazneno djelo, a ne prekršaj
Administratorica   
Utorak, 09 Ožujak 2010

seljacima novac, popovima repromaterijalAktivistice Ženske mreže Hrvatske okupile su se pred zagrebačkim Kamenitim vratima kako bi povodom Međunarodnog dana žena upozorile, posebice žene koje sjede u Saboru, na neostvarena ženska prava. Iako su pozivi poslani svim saborskim zastupnicima na prosvjedu se u znak potpore pojavio samo Šime Lučin.


Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 61 - 90 od 137
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!