NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0032danzena07.jpg
Press clips

Apel Hrvatskom Saboru Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 15 Travanj 2006

Apel Hrvatskom Saboru, prvenstveno Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te Odboru za ravnopravnost spolova, da preispita kompetentnost nove pravobraniteljice za djecu

Zbog homofobičnih izjava pravobraniteljice za djecu danih u intervjuu za Novi list 14. travnja 2006. godine, upućujemo apel Hrvatskom Saboru, prvenstveno Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, te Odboru za ravnopravnost spolova, da preispita kompetentnost nove pravobraniteljice za obavljanje dužnosti.
Govoreći o pravu na posvajanje djece novoizabrana pravobraniteljica je u navedenom intervjuu izrazila diskriminativne stavove prema istospolnim zajednicama i djeci koja žive u takvim zajednicama.

Time je pokazala visok stupanj nerazumijevanja za prava spolnih manjina. Podsjećamo da Zakon o ravnopravnosti spolova brani bilo kakvu diskriminaciju na temelju spola ili spolne orijentacije, dok Zakon o istospolnim zajednicama još dodatno zabranjuje upravo diskriminaciju istospolnih parova. Zadatak pravobraniteljice za djecu je da se u svom radu vodi prvenstveno tim antidiskriminacijskim zakonima.

Budući da su brojna istraživanja, od kojih posebno naglašavamo istraživanje američkog krovnog pedijatrijskog udruženja (APA), iz onih zemalja u kojima je dozvoljeno posvajanje djece od strane istospolnih parova, pokazala da spolna orijentacija roditelja nema nikakvih negativnih utjecaja na dijete, dostupna hrvatskoj javnosti već niz godina, zabrinjava nas činjenica da nova pravobraniteljica za djecu nije s njima upoznata.

Posebno se brinemo kako će pravobraniteljica štititi prava djece iz istospolnih zajednica, a i djece pripadnika drugih manjina, kada na samom početku svog mandata pokazuje ovoliko nerazumijevanje za manjinska prava. Naime, čak iako pravobraniteljica kaže da nema ništa protiv da dijete iz ranije heteroseksualne veze bude odgajano u istospolnoj zajednici, ona negiranjem prava na posvajanje djece istospolnim parovima, upravo takvoj djeci uskraćuje osnovna prava koja uživaju djeca koja su odgajana u heteroseksualnim zajednicama.

Dijete koje odgajaju istospolni/e partneri/ce u tom slučaju neće moći biti posvojeno od strane isospolnog/e partnera/ice svog/svoje biološkog/e oca/majke, pa će mu s obzirom na to biti uskraćena prava i dužnosti koja imaju bračni drugovi i heteroseksualni/e izvanbračni/e partneri/ce prema djeci svojih bračnih drugova ili izvanbračnih partnera/ica. To se posebno odnosi na pravo nasljeđivanja koje prema Zakonu o nasljeđivanju ne pripada izravno pastorku, jer da bi se to pravo ostvarilo je potrebno izvršiti posvojenje djeteta.

Stoga smatramo da kompetentnost i (ili) svjetonazor pravobraniteljice priječi uspješno obavljanje dužnosti pravobraniteljice za djecu.

Sanja Juras, koordinatorica Pravnog tima Iskoraka i Kontre
Bojana Genov, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske

15. travnja 2006.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!