NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0012danzena07.jpg
Press clips

Ispis E-mail
Administratorica   
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2007

Tijekom rasprave o izvještaju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Karmela Caparin (HDZ) izjavila je da diskriminacije na području rada i zapošljavanja ima više nego ranijih godina, a uzrok toga je nedovoljno vidljiv rad pravobraniteljice u javnosti.

Ženska mreža ovu izjavu ocjenjuje neutemeljenom. Smatramo da se radi o stvaranju dimne zavjese u predizbornoj godini te pokušaju da se na lak način odbaci odgovornost vladajuće stranke za položaj žena i za složeni problem duboko ukorijenjen u svaku društvenu poru okrivi jedna institucija. Zastupnik Franjo Arapović, koji je ustvrdio da seoske žene nisu diskriminirane te da ih svi ukućani moraju slušati, na tragu je politike koja položaj žena nastoji prikazati anegdotama, medijski privlačnim ukazivanjem na proizvoljno prozvane krivce, te deklaratornim izjavama bez pokrića u stvarnim mjerama i politikama.

Ukazujemo na činjenicu da su za strategiju gospodarskog razvoja, prijedloge zakonskih i ostalih akata, Nacionalnu politiku za promicanje ravnopravnosti spolova te mjere i politike kojima se poboljšava primjena i praćenje propisa odgovorni Vlada RH i njezine stručne službe.

Također ukazujemo na činjenicu da Hrvatska nema strategiju gospodarskog razvoja, da je 2006. godina protekla bez važeće Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, da Republika Hrvatska nije ratificirala Konvenciju 183. Međunarodne organizacije rada o zaštiti materinstva na radnom mjestu te da je zakonodavstvo koje regulira ravnopravnost spolova deklaratorno i bez ugrađenih sankcija.

Kao kontrolni mehanizam Pravobraniteljstvo nije nadležno niti odgovorno niti za jedno od ovih područja, kao ni za većinu primjedbi koje su uputili zastupnici i zastupnice HDZ i HSP. Smatramo krajnje zabrinjavajućim da se pripadnici parlamentarne većine nimalo ne sustežu pokazati svoju neupućenost o naravi institucije o čijem izvješću trebaju donijeti sud i što s takvom lakoćom odbacuju svoju odgovornost i odgovornost svoje vlade za politiku ravnopravnosti spolova.

Bojana Genov
koordinatorica


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!