NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0034danzena07.jpg
Press clips

Ministrov izravan napad na ustavni poredak Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 10 Srpanj 2009

Priopćenje povodom skandalozne zjave ministra zdravstva u Hrvatskom saboru da onaj tko nije spreman pred Bogom reći sudbonosno "da" nije spreman brinuti se ni o djetetu koja je izravan napad na ustavni poredak i zadiranje u ustavna načela sekularizma i ravnopravnosti spolova.

Priopćenje povodom skandalozne izjave minstra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića prilikom predstavljanja Prijedloga Zakona o medicinskoj oplodnji u Hrvatskom saboru.

Naime, mr. Milinović prilikom predstavljanja inače diskriminativnog Prijedloga Zakona o medicinskoj oplodnji rekao je da žene koje žive u izvanbračnoj zajednici ne mogu ići na postupak potpomognute oplodnje. Pritom je naveo primjer jedne svoje znanice. „Rekao sam joj kako taj njen drug, ako nije spreman pred matičarem i što je meni još važnije pred Bogom reći sudbonosno da, onda nije spreman brinuti se ni o djetetu", izjavio je ministar prilikom predstavljanja Prijedloga zakona.   

Takva izjava ministra zdravstva u Hrvatskom saboru izravan je napad na ustavni poredak i zadiranje u ustavna načela sekularizma i ravnopravnosti spolova. Vlada RH ima dužnost štiti prava svih građana i građanki bez obzira na spol i vjersku pripadnost.

Ravnopravnost spolova ubraja se u najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj je za tumačenje Ustava. Zakon koji ograničava pravo žena na slobodno raspolaganje vlastitim tijelima zavisno o njihovom bračnom statusu predstavlja grubu povredu ljudskih prava zajamčenih člancima 3. i 14., kao i čl. 62. Ustava Republike Hrvatske kojim se jamči i posebno štiti materinstvo.

Ukoliko Hrvatski sabor usvoji Prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji u obliku u kojem je predložen od strane Vlade RH, Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske podnijet će Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti novodonesenog Zakona s danom njegovog stupanja na snagu. Također obavijestit ćemo i sve međunarodne nadležne institucije o ovom grubom kršenju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Sanja Juras
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan
Koordinator Iskoraka - Centra za prava seksualnih i rodnih manjina   

Bojana Genov
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske

Povezano:

  1. Nova TV: Čiji su jajnici?
  2. Nova TV: Prijedlog za ocjenu ustavnosti
  3. HRT: Pred Ustavnim sudom
  4. Moja maternica, moji jajnici ...
  5. Ministrov izravan napad na ustavni poredak

 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!