NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
1danzena07.jpg
Press clips

NE komercijalizaciji javne televizije zbog nameta! Ispis E-mail
Administratorica   
Četvrtak, 15 Prosinac 2005
Ženska mreža Hrvatske prosvjeduje protiv pritisaka
na slobodu medija i neovisnost javne televizije

Ženska mreža Hrvatske prosvjeduje protiv niza pritisaka na slobodu medija i neovisnost javne televizije. Smatramo da su saborska rasprava o uređivačkoj politici HTV-a za koju Sabor nije nadležan, odluka Vijeća HRT-a kojom traže odgovornost Denisa Latina te financijski pritisak na HRT nalogom za naplatu PDV-a instrumentarij discipliniranja i nametanja autocenzure.

Rješenje Ministarstva financija o obvezi plaćanja poreza na dodanu vrijednost HRT-a zastrašujuće koincidira sa javnom hajkom na Denisa Latina zbog posljednje emisije „Latinica“ i neugodno podsjeća na pokušaje gušenja slobode tiska porezom na šund i ostalim nametima kojima su trebali biti ušutkani kritičari tuđmanizma devedesetih godina.

Podsjećamo da je sloboda medija uvjet postojanja i razvijanja civilnog društva, te da su sve vrijednosti civilnog društva ugrožene postojanjem i najmanje sumnje da najviše političko tijelo RH kani utjecati na uređivačku politiku pojedinih medija.

Financijsko discipliniranje javne televizije kao sagledivu posljedicu najavljuje dalje komercijaliziranje programskih sadržaja, mada bi javna televizija trebala biti slobodna od utjecaja tržišta i hrvatskoj publici ponuditi informativne, obrazovne i kulturne sadržaje koji ne moraju izdržati komercijalnu utakmicu.

Saglediva je posljedica ovakve cenzorske financijske politike i veći broj golih i polugolih ženskih tijela na javnoj televiziji, senzacionalističkih prikaza kuhinja, spavaćih soba i donjeg rublja poznatih i nepoznatih žena i smanjenje ionako malog javnog prostora u kojemu je moguć prikaz ravnopravosti spolova, politika jednakih mogućnosti ili djelovanje aktivistkinja za ženska ljudska prava.

Tražimo dosljedno poštovanje autorskih sloboda i prava na slobodu javne riječi za medije i onda kada se rezultat te slobode ne sviđa vladajućoj stranci. Insistiramo na slobodi i pluralizmu za javnu televiziju!

Bojana Genov, koordinatorica
U Malom Lošinju, 15. prosinca 2005.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!