NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0013danzena07.jpg
Press clips

Spolni odgoj Ispis E-mail
Administratorica   
Subota, 17 Prosinac 2005

U današnjem izdanju Novog lista objavljen je sastav Povjerenstva za zdravstveni odgoj i obrazovanje od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Na prvi pogled je jasno da nadležno ministarstvo u povjerenstvo koje će odlučivati o spolnom odgoju i obrazovanju djece nije uvrstilo ni jednu od predstavnica institucionalnih mehanizama za ravnopravnost spolova, kao ni jednu stručnjakinju iz područja ravnopravnosti spolova (primjerice iz Centra za ženske studije u Zagrebu), te ni jednog/u stručnjaka/inju s područja zaštite ljudskih prava.

Prema Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova od 2001.-2005. godine, usvojenoj od hrvatskog Sabora, razvijanje programa sustavnog obrazovanja o ravnopravnosti spolova i spolnosti, te poticanje osviještenosti za pitanja ravnopravnosti spolova u redovnom obrazovanju je jedan od najvećih prioriteta. Izražavamo duboko žaljenje što je, zahvaljujući resornom ministarstvu, u području odgoja i obrazovanja, Nacionalna politika za promicanje ravnopravnsti spolova ostala mrtvo slovo na papiru. Pitamo Ministrastvo: kako će izgledati spolni odgoj bez perspektive ljudskih prava i ravnopravnosti spolova, implementiran isključivo kroz zdravstveni odgoj?

Smatramo da zdravstveni odgoj nije dostatan da pokrije seksualnu edukaciju u školama, te da bi se ona trebala organizirati kao zaseban predmet, utemeljen na znanstvenim istinama, načelima ravnopravnosti spolova i poštivanju ljudskih prava, kao što je to određeno u Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova.

Tražimo od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, da u navedeno povjerenstvo uključi stručnjake/inje i predstavnike/ce institucionalnih mehanizama iz područja ravnopravnosti spolova i ljudskih prava, te da se aktivno uključi u izradu spolnog odgoja koji će se provoditi u osnovnim i srednjim školama.

Sanja Juras - Kontra,
Kristijan Grđan - Iskorak,
Bojana Genov - Ženska Mreža Hrvatske
17. prosinca 2005.

Večernji list 18.12.2005.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!