OKRUGLI STOL UDRUGE DOMINE

Žene na listama - obveza stranaka

U Hrvatskoj je izražen disparitet u omjeru zastupljenosti žena i muškaraca u gradskim vijećima i županijskim skupštinama, unatoč zakonskim normama koje Žene za okruglim stolom o ravnopravnosti spolova u politici/Joško ŠUPIĆpropisuju jednaku zastupljenost spolova, zaključak je okruglog stola Udruge za razvoj civilnog društva i promicanje ženskih prava Domine, održanog jučer u hotelu Park.
Kako je istaknula moderatorica okruglog stola Mirjana Kučer, paradoksalno je da je više žena koje obnašaju funkciju zastupnice u Saboru nego na razini lokalne samouprave, što isključuje žene iz izvršne vlasti.
Predstojnica Vladina ureda za ravnopravnost spolova mr. sc. Helena Štimac-Radin istaknula je kako je za promjenu postojećeg stanja ključno natjerati političke stranke da na svoje liste uključe žene jer je na proteklim izborima udio žena bio neznatnih 7,1 do 14,3 posto. U nastojanju da se omjer zastupljenosti spolova ujednači, poseban problem je činjenica da stranke, unatoč zakonskoj obvezi, ne vode urednu statistiku o zastupljenosti žena na listama na lokalnim izborima. "Ovaj problem smatra se marginalnim, i sve dok je tako u njegovu rješavanju neće biti pomaka", naglasila je mr. sc. Štimac-Radin i dodala kako je to problem na koji upozorava i preporuka Vijeća Europe.
U Udruzi Domine nadaju se da će i njihova akcija "Jednako zastupljene — jednako pravne" pomoći ostvarenju veće participacije žena u politici.

Tea SUMIĆ
   
 

 

 

 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: NETmedia d.o.o.
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2005.