NaslovnicaEnglishKontakt
nogodnomaster.jpg

Sadržaj
Naslovnica
Platforma Ženske mreže
Kodeks
Struktura
Članice Mreže
Izjave
Aktivnosti
Kolumne
Kampanje
Ženska mreža u medijima
Nasilje prema ženama
Korisni linkovi
Plan stranice
Distribucija Sadržaja

Facebook
facebook.png
Dan žena 2014.
2014-03-08 13.01.35.jpg
18 myths of prostitution

18 myths of prostitution
Dan žena 2013.

Dan žena 2010.
dug-zenama.jpg

Dan žena 2009.
crkva

Koalicija za sekularizam
100 godina ...
Dan žena 2008.
let082.jpg
Dan žena 2007.
0006danzena07.jpg
Press clips

Oslobodite "Pussy Riot"! Ispis E-mail
Administratorica   
Petak, 17 Kolovoz 2012

pussy-riot U znak solidarnosti s ruskim punk bandom Pussy Riot i aktivistima koji će sutra, 17. kolovoza, u Dublinu, Odessi, Melbournu, New Yorku, Barcelonu, Tel Avivu, Beču, Londonu, Parisu, Moskvi i drugim gradovima svijeta zahtijevati slobodu za Pussy Riot Ženska mreža Hrvatske je uputila pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i Državnom odvjetništvu sa zahtjevom da odmah oslobode članice punk banda Pussy Riot.

U pismu stoji da je pravi test svake demokracije sloboda izražavanja, a sloboda kojom se na umjetnički način kritizira službena politika te njezino nekažnjavanje upravo su značajke stvarne demokracije.

Potpisnice vjeruju da će predsjednik Rusije proći ovaj jednostavan test demokracije i pokazati da demokracija u Rusiji nije tek prazno slovo na papairu, te da kao Predsjednik može osigurati poštovanje slobode izražavanja i učiniti sve kako bi se članice Pussy Riot oslobodile optužbi za svoje umjetničko djelovanje.

Pussy Riot su feministička umjetnička skupina koja svojim izvedbama "daje glas osnovnim pravima koja su danas ugrožena u Rusiji, a pri tom izražavaju vrijednosti i principe rodne jednakosti, demokracije i slobode izražavanja koje su sadržane u ruskom Ustavu i drugim međunarodnim dokumentima, uključujući Opću deklaraciju o ljudskim pravima i CEDAW."

Pussy Riot, tri mlade žene: Maria Alehina, Nadežda Tolokonikova i Ekaterina Samučevič, uhapšene su i zadržane u zatvoru nakon jednominutnog performansa održanog 21. veljače u prostoru rezerviranom samo za svećenike u moskovskoj katedrali Sv. Krista Spasitelja. Same Pussy Riot kažu da im je "namjera bila performansom skrenuti pozornost na poseban odnos predsjednika Putina i vodstva Ruske pravoslavne crkve." Istraga pak navodi "religioznu mržnju" te su Pussy Riot optužene za huliganizam, za koji se predviđa do sedam godina zatvora.


 
« Prethodna   Sljedeća »
Povratak na vrh!
© 2018 Ženska mreža Hrvatske - Women's Network Croatia
Povratak na vrh!