Nevladine udruge za ženska prava i za sekularnost oštro se protive tome da državne i katoličke institucije zajedno organiziraju simpozij o forenzičnoj ginekologiji i perinatologiji ovog vikenda u Topuskom. Ako školska godina u Hrvatskoj počinje sa “pomolimo se”, hoće li uskoro i ginekološki pregled u Hrvatskoj započinjati tim riječima, upitala se jedna od aktivistica, izvijestio je Radio slobodna Europa s tiskovne konferencije predstavnica udruga za zaštitu ženskih prava i sekularnost.

U hrvatskim bolnicama sedamdesetak posto liječnika odbija obaviti pobačaj, pozivajući se na priziv (prigovor) savjesti, medikamentalni pobačaj u Hrvatskoj je moguć samo u Rijeci i Puli, dok u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima liječnici propisuju isključivo operativni pobačaj, možda zato što je on osjetno skuplji. U tom kontekstu, skup o forenzičnoj ginekologiji i perinatologiji u Termama Topusko, kojeg zajedno organiziraju katoličke institucije i institucije javnog zdravstva, je zvono na uzbunu, a činjenica da je supokroviteljica skupa hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jest – skandalozna, poručile su aktivistice za ženska ljudska prava i udruge “Protagora” za sekularnu Hrvatsku.

“Poručujemo javnosti, a primarno predsjednici Republike da je zloupotrijebila svoj položaj podržavajući jedan ovako religijskim određen skup koji nasrće na prava žena. Upravo predsjednica je osoba koja bi trebala štiti ustavne vrijednosti i stoga njezino pokroviteljstvo nad ovim skupom smatramo skandaloznim. Kao što početak školske nastave u Hrvatskoj već dugo započinje riječima ‘pomolimo se’, strepim od toga – neće li i ginekološki pregled započinjati tim riječima?”, kazala je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

Izdato povjerenje pacijentica
Ginekologija Jasenka Grujić iz Inicijative liječnika/liječnica za regulaciju priziva savjesti u medicini kazala je kako kolegicama i kolegama sudionicima kongresa u Topuskom ne može poželjeti uspješan rad.

“Jer će uspješan i ozbiljan znanstveni rad biti onemogućen i narušen očitom klerikalizacijom”, konstatirala je Grujić.

Ona je upozorila da područje reproduktivne medicine, ginekologije i porodništva nije slučajno najizloženije klerikalizaciji.

“Religijsko vrednovanje žena i ploda u njenoj maternici na štetu žene derogira spolna i reproduktivna prava žena, u prvom redu temeljno reproduktivno pravo – pravo na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Moji kolege i kolegice ginekolozi – podilazeći crkvi i religijskoj mizoginiji – još su jednom izdali povjerenje naših primarnih pacijentica, a to su žene”, naglasila je Grujić.

Dobar dio povijesti zapadnog kulturnog kruga obilježen je kontrolom, kastracijom i klerikalizacijom znanja i sustava znanosti od strane crkvene hijerarhije, podsjetila je Marijana Bijelić iz Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba “Protagora”, i to se ovakvom praksom želi u Hrvatskoj reinstalirati.

“Narušavanjem sekularnog karaktera znanosti, u ovom slučaju medicine odnosno ginekologije omogućujemo ponovno oživljavanje takvih praksi gdje bi medicinsko znanje bilo ideološki kontrolirano, iskrivljavano i tendenciozno tumačeno, ukratko – podređeno interesima hijerarhije”, kazala je Bijelić.

Aktivistice i aktivisti u petak kreću u Topusko prosvjedovati. U službenom programu skupa u Termama Topusko kojem je glavni pokrovitelj kardinal Josip Bozanić, a hrvatska predsjednica tek druga na popisu, je i – noćno kupanje.

Slobodna Dalmacija: Inicijativa civilnog društva: Skandalozno je pokroviteljstvo Predsjednice nad religijski određenim ginekološkim kongresom

Vijesti RTL: Udruge: Pokroviteljstvo Predsjednice nad religijski određenim ginekološkim kongresom je skandalozno

 N1info: “Skandalozno pokroviteljstvo religijski određenog kongresa”

Novi listUdruge optužuju: Pokroviteljstvo Predsjednice nad religijski određenim ginekološkim kongresom je skandalozno

Slobodna Dalmacija: Udruge i liječnici ustali protiv kongresa ginekologa pod pokroviteljstvom kardinala i biskupa: To može ići samo na štetu žene