Kako bismo sačuvale njeno nasljeđe i sjećanja na Vesnu, skupljamo članke, objave, radove, fotografije ili samo anegdote iz njenog života. Sve što imate pošaljite na email: memoryvesnakesic@gmail.com

Otišla je VesnaKa

Rada Iveković, 18.01.2021.

Nije mi baš milo ni lako ovo pisati, ali nešto me na to ipak tjera, mada ne znam šta. U svakom slučaju ne obavezuje me. Nije mi ni milo što nas, jedna za drugom, napuštaju prijateljice s tako velikom upornošću. Premda žene navodno žive duže (što mi se čini nepravednim), ipak sam već izgubila puno više prijateljica nego prijatelja. Covid-19 ih je još više odnio, a u godinama smo kada to biva. Vesna sigurno nije bila sentimentalna. Ne samo to, nego sigurno nije bila ni najnježnija prijateljica. Ima ko to voli, ima ko ne voli. Mnoge je time odbijala. Mene nije smetala njena nepredvidiva naglost, takoreći grubost. VesnaKa je bila malo grezza, ali to je bio njen odabrani i određeni «muškobanjasti» stil kojim se žene katkada brane u patrijarhalnom društvu kako znaju i umiju, a ne pomanjkanje obrazovanja ili sofisticiranosti. Vesna Kesić je bila odlična i odgovorna novinarka u vrijeme kada se bilo pojavilo odlično slobodno i kritičko novinarstvo pred kraj socijalizma. Nismo još slutili da je to najavljivalo i skorašnji budući raspad. Takvi novinari, a još više novinarke, bile su  meta kampanji mržnje, prijetnji i napada od strane rastućih uzajamno ubojitih nacionalizama. VesnaKa je i tada i kasnije bila hrabra, ali ne naslijepo. Bila je uvijek spremna, brza, visprena i oštroumna, argumentirana i inteligentna, bez dlake na jeziku. A imala je i kreativnu žicu, umjetničku, koju je još namjeravala da produži, imala je projekte.

Pročitajte cijeli tekst.

In memoriam veštici iz Rija

Nadežda Radović, Danas, 09.01.2021.

Pred sam kraj godine, 27. decembra na mom računaru osvanula je vest o smrti Vesne Kesić, sjajne zagrebačke feministkinje, žene čiji glas je hrabrio, podsticao žensku žudnju za slobodom, ravnopravnošću, ako hoćete i avanturom, prodorom u svetove zabranjene za ženske korake.

Zašto insistiram na tome ja, meni?

Zato jer je upravo njena reč u jugoslovenskom novinarstvu krenula iz toga ja, napustila dosadno, praznoslovno mi, a da smo samo mogli pretpostavljati ko su ti mi.

Link na cijeli članak.

Rehabilitacija pet jakih žena

Iz knjige: Nadežda Radović, Politika na ženski način – RAZGOVORI, Danas, 23-24. II 2002, str. XXIV-XXV

Pre nekoliko godina si mi rekla: “Pitaj me zašto neću doći u Beograd?”

Ma, nisam ti to rekla pre nekoliko godina. Bilo je to 1995. godine u Istri na konfklikt rezolušnu nas feminiskinja iz Beograda i Zagreba i šta sam ti uopšte tada rekla?

Pa, pitaj me zašto neću da dođem u Beograd. I ja te nisam pitala.

A, to ne može biti tačno. Ne bi ti izdržala da ne pitaš. I sad me pitaš zašto sam promenila mišljenje? Nije to bio neki moj čvrst stav, ni tada. Takvu rečenicu mogla sam da izgovorim u situaciji međusobnog poverenja, izmene stavova, osećanja, što je i bila svrha tog skupa. Ako se sećaš, bila je to situacija: Pitaj me, da te pitam. Najveća vrednost takvih skupova bila je upravo u tome da smo izmenjivale stavove koji nam tog trenutka padnu na pamet, bez straha da ćemo krivo biti shvaćene. Iznosile smo i svoje osobne drame, sećaš se, i drame kroz generacije. Treba li da te potsjećam šta si ti tada rekla? Dakle, nisam tu rečenicu rekla kao konačnu istinu i vječni stav i nije mi bila namjera da ta rečenica postane moj životni moto. Ali, bila je to vrsta osobnog političkog izraza. Slično tome u Hrvatskoj sam rekla: Ja ne idem u kazalište, dok traje rat.

Link na ostatak teksta.

 

Bila je neustrašiva i svoja

Mašenjka Bačić, Portal Novosti, 31.12.2020.

Karakter i temperament novinarke i aktivistkinje Vesne Kesić priječili su joj kompromise, podilaženje strukturama i zarobljavanje unutar očekivanih matrica, zbog čega je bila jedan od najmoćnijih glasova feminističke i civilne scene na ovim područjima. Prijatelji, kolege i suradnici za Novosti govore o njoj i njezinu radu.

Link na cijeli članak.

Vesna Kesić

Snježana Pavić, Jutarnji list, 29.12.2020.

Vesna Kesić, žena koja je nekoliko generacija naučila da vrijedi boriti se za ono u što vjeruješ

Velika novinarka i feministkinja Vesna Kesić desetljećima je ovdje bila simbol žene koja odbija prihvatiti gdje joj je mjesto. One koja odbija umuknuti, bori se za ono što voli.
Link na cijeli članak.