Podrška Poljakinjama u Hrvatskoj organizirala je na zagrebačkom Cvjetnom trgu inicijativa Obrani pravo na izbor čija je članica i Ženska mreža Hrvatske. Okupilo se dvjestotinjak aktivistica i aktivista. Smatram da je najstrašnije od svega upravo to da će žena koja je imala spontani biti odmah osumnjičena za kazneno djelo i ići će na vještačenje zbog toga da nije možda namjerno ga izazvala, izjavila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske.

I našoj situaciji tu prijeti velika opasnost od ilegalizacije pobačaja i stoga smo se odlučile solidarizirati sa ženama u Poljskoj, i zbog njihove situacije ali i zbog prijetnji s kojima smo i same suočene, poručila je Lana Bobić iz Autonomne ženske kuće Zagreb.

Prihvaćen 1993. sadašnji zakon u Poljskoj dopušta pobačaj samo u slučajevima silovanja ili incesta te ako trudnoća predstavlja rizik za zdravlje majke ili ako je fetus teško deformiran. Novi prijedlog dopušta pobačaj samo ako je život majke ugrožen te traži maksimalnu kaznu zatvora za one koji ih obavljaju od pet godina, kao i kažnjavanje žena, s tim da suci imaju mogućnost odustati od kazni za njih.

Zemlja s 38 milijuna stanovnika ima manje od 2000 legalnih abortusa godišnje, ali skupine za ženska prava procjenjuju da se čak oko 100.000 do 150.000 takvih zahvata obavi ilegalno ili u inozemstvu.