SVIM MEDIJIMA 
Otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske 
Zahtjev za smjenu predstojnice Ureda za udruge Jadranke Cigelj

Tražimo smjenu predstojnice Ureda za udruge Jadranke Cigelj zbog niza javnih istupa, koji su kulminirali izjavama datim u intervjuu Vladi Čuturi u Glasu Koncila broj 43 (1635) od 23.10.2005.

Predstojnica tom prigodom negira postojanje ženskih ljudskih prava, kao i prava seksualnih manjina. Obrušava se govorom mržnje na udruge koje se zalažu za ljudska prava jedne od najmarginaliziranijih skupina u hrvatskom društvu, optužujući ih za “agresivni homoseksualizam koji se pretvara već u političku opciju” te tvrdi da je “bilo djelovanja (udruga) koje je čak graničilo i s činom veleizdaje, a prošlo je bez sankcija”, upozoravajući da “donatori imaju svoje ciljeve, a neki i političke ambicije” i da za svoje novce traže protučinidbe.

Smatramo da javno djelovanje Ureda direktno proturiječi ciljevima i zadaćama zbog kojih je osnovan, a koji su iskazani u Uredbi o Uredu za udruge. Ured je osnovan od Vlade RH radi obavljanja stručnih i drugih poslova iz djelokruga Vlade Republike Hrvatske, a u vezi sa stvaranjem uvjeta za partnerske odnose i međusektorsku suradnju s nevladinim, neprofitnim sektorom u Republici Hrvatskoj.

Ured za udruge, medjutim, nedostatnom transparentnošću svoga rada, svojim uvredljivim i neznalačkim javnim istupima i aktivnostima koje smatra prioritetnima pokazuje da mu nedostaje osnovno razumijevanje civilnoga društva te procesa koji civilno društvo omogućuju, stvaraju i čine održivim.

Molimo Vladu RH da ispita svoje prioritete prema građanskim udrugama te da poduzme korake kako bi se u javnom prostoru u ime Vlade odvijao dijalog, a ne obračun.

S poštovanjem,
Bojana Genov
koordinatorica Ženske mreže Hrvatske

Sanja Juras
koordinatorica Kontre

Kristijan Grđan
koordinator Iskoraka