»Danas smo ovdje da kažemo kako branimo živote žena koje ne želimo da budu ugroženi ilegalnim pobačajima. Danas branimo prava žena da slobodno i autonomno odlučuju o svom tijelu, bez suvišnog uplitanja države. Želimo da žene same odlučuju hoće li i koliko će djece imati. Žene ne moraju rađati, one nisu inkubatori«, poručila je u ime organizatora Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske na prosvjednom skupu Obrani pravo na izbor, izvijestio je portal H-alter.org.

Na prosvjednom skupu naziva Obrani pravo na izbor okupilo se tristotinjak građana i građanki koji smatraju kako svaka žena ima pravo na odlučivanje hoće li i kada će rađati djecu, kao i pravo na siguran, legalan i besplatan pobačaj.

“Pravo na pobačaj je ljudsko pravo, pravo zapisano u međunarodno-pravnim dokumentima i tražimo da to Hrvatska poštuje”, istaknula je Genov. Povod današnjem okupljanju inicijative Obrani pravo na izbor upravo je Hod za život čiji su sudionici danas pod geslom Za život, obitelj i Hrvatsku koračali zagrebačkim ulicama za zabranu pobačaja, a sve pod krinkom zalaganja za život, obitelj i domovinu.

Iako predstavnici Hoda za život tvrde kako nisu za zabrane, već život od začeća, potpisivanje peticije Mama, tata i djeca, upravo dokazuje suprotno, odnosno kako se obitelj samo sastoji od majke, oca i djece. Podsjetimo, Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, ženama je omogućen legalan i siguran prekid trudnoće u 10. tjednu, kao i što je to slučaj u većini demokratskih zemalja u kojima se žene ne percipira kao inkubatore, već kao punopravne građanke.

Skup Obrani pravo na izbor tekao je mirno do trenutka kada je pokraj Strossmayerovog trga prolazilapovorka od sedam tisuća sudionika Hoda za život. Naime, dvije aktivistice i poznate umjetnice, Dunja Ercegović i Dunja Janković, nakratko su zaustavile kolonu Hoda za život nakon čega je na njih nasrnuo jedan od redara Hoda za život. Aktivistkinje su iz još uvijek nepoznatih razloga uhićene i odvedene u policijsku postaju. Nekoliko sati kasnije, nakon mini prosvjeda ispred policijske postaje, aktivistkinje su puštene.

O pravu na izbor te pravu na siguran i legalan pobačaj, govorili su predstavnici i predstavnice Ženske mreže Hrvatske, Platforme 112, Lezbijske grupe Kontra, Zagreb Pridea te inicijative Dobrodošli. Podršku skupu dala je i glazbenica Zdenka Kovačiček koja je poručila kako žena uvijek mora imati pravo na izbor hoće li, kada će i s kim imati djecu.

Galerija fotografija na portalu H-alter.org