“Na ginekološkom odjelu u Vinogradskoj bolnici postavljen je plakat molitvene inicijative 40 dana za život, navodno uz odobrenje šefa ginekologije Krunoslava Kune. Radi se o još jednoj zloupotrebi svjetonazora u javnoj bolnici, što je u suprotnosti sa sekularnim karakterom države, kao i promociji kršenja temeljnih prava žena”, javljaju iz Ženske mreže Hrvatske, izvijestio je portal H-alter.org.

Ženska mreža Hrvatske podsjeća kako je riječ samo o jednoj u nizu zdravstvenih ustanova ispred koje katolički fundamentalisti u borbi za oduzimanje prava ženama na slobodno odlučivanje o vlastitom tijelu i životu dva puta godišnje provode akciju “za život”.

“Ne treba posebno naglašavati da je molitva ispred bolnica kao sredstvo psihološkog rata protiv žena teror, no sada se otišlo korak dalje. Javni zdravstveni djelatnik jedne javnozdravstvene ustanove na zapanjujući i nedopustiv način stvorio je uvjete za dodatno psihičko nasilje i zlostavljanje žena. Učinjeno je to unutar samog odjela ginekologije”, navode iz Ženske mreže Hrvatske.

Podsjećaju kako bolnice pripadaju svim građankama i građanima, kao i da je ginekologija odjel čija je primarna funkcija zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena, stoga pristup zaštiti zdravlja žena ne smije biti ograničen religijskim niti bilo kojim drugim ekonomsko-socijalnim uvjetima. S obzirom na to da je riječ o postavljanju propagandnih materijala kojim se otvoreno vrši nasilje nad ženama iz Ženske mreže Hrvatske traže uklanjanje tog i sličnih sadržaja iz javnozdravstvenih ustanova, kao i svih drugih javnih tijela i institucija.

“Svjesne smo da kampanja za donošenje novog zakona kojim bi se zabranilo pravo na siguran i dostupan pobačaj prelazi na novu, agresivniju razinu. U trenutku kad biskupi u Poljskoj traže da se apsolutno zabrani pravo na abortus, a žene koje budu uhvaćene da isti čine, pošalju u zatvor radi ubojstva ploda, poručujemo još jednom: Neće proći! Našom maternicom i jajnicima neće gospodariti ni crkva niti država. Svoja prava nikome ne damo!”, zaključuju iz Ženske mreže Hrvatske.

H-alter.org: Ženska mreža protiv psihološkog nasilja inicijative 40 dana za život u Vinogradskoj