Pod sloganom »Ženama je dosta!« Ženska mreža Hrvatske jučer je prosvjednom povorkom od stotinjak žena, ali i muškaraca iz cijele Hrvatske, prošetala centrom Zagreba obilježavajući 8. mart te na kraju prosvjedne šetnje na Markovom trgu u Vladi premijeru Tihomiru Oreškoviću urudžbirala pismo kojim od Vlade traži veću zastupljenost žena u politici, poboljšanje položaja žena na tržištu rada, sprečavanje nasilja nad ženama, zadržavanje prava na pobačaj i bolju zdravstvenu zaštitu žena, kao i poštovanje ustavnog poretka i međunarodnih konvencija(video 16:40, linkovi na članke u medijima) »

Prava radnicama
»Prosvjedujemo danas protiv gubitka radnih mjesta, protiv smanjenja plaća, protiv nejednakih plaća žena i muškaraca, protiv činjenice da mnoge radnice na svojim poslovima ne smiju otići obaviti niti nuždu. Prosvjedujemo jer svi od žena traže da rađaju djecu, a daju nam otkaze čim zatrudnimo ili nakon što se vratimo s porodiljnog. Žele nam zabraniti pobačaj, pretvoriti nas u maternice, misle nas potkupiti s tisuću eura za svako novorođeno dijete, kao da je to dosta za brigu o djetetu. A gdje su vrtići i škole, produženi boravci u školama, javni servisi kao pomoć obiteljima?

Gdje je danas predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i koliko žena ima u njenom timu? Upravo se ona zalaže za ponovni obavezni vojni rok, kako bi naši sinovi odlazili u vojsku«, nabrojila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske na Trgu bana Jelačića samo dio problema s kojima se žene i dan danas suočavaju.

Veliki transparent na kojem je pisalo »Ženama je dosta!« među muškim je pojedincima u »publici« izazvao, međutim, negodovanje. »A muškarcima nije dosta?«, progunđao je stariji gospodin u prolazu, čak ni na Dan žena ne suosjećajući s nježnijim spolom. Prosvjednice i prosvjednici prisjetili su se majki i baka koje su se borile protiv robovskog rada, no otad se nije puno promijenilo. I danas žene rade kao ropkinje – za male plaće, manje od onih koje primaju muški kolege, s neplaćenim prekovremenim radom, s vrlo nesigurnim ugovorima, ili neprijavljene – čulo se tijekom prosvjeda.

Kazne za nasilnike
Od Oreškovića Ženska mreža Hrvatske, koja okuplja tridesetak udruga i organizacija, traži izmjenu Zakona o radu koje će zaštititi trudnice i žene na roditeljskom dopustu, ugovore o radu na neodređeno kao standardne ugovore, mjere kojima će se osigurati jednake plaće za muškarce i žene, zaustavljanje agencijskog rada. Zahtijevaju i hitnu primjenu izbornih kvota već kod sljedećih izbora, osnivanje Ministarstva za žene te primjenu postojećih političkih kvota za žene u vlasti, nadzornim i upravnim odborima javnih ustanova i poduzeća. Danas je među saborskim zastupnicima samo 20 posto žena, između deset i 20 posto ih je na lokalnoj razini vlasti, a tek 14 posto je ministrica u Vladi.

Svake godine u Hrvatskoj njihovi vlastiti partneri ubiju između 20 i 30 žena, a država ne poduzima mjere kojima bi to spriječila, moglo se čuti tijekom jučerašnjeg prosvjeda. Ženska mreža Hrvatske iz tog razloga traži da počinitelji partnerskog nasilja budu kazneno odgovorni, ali da se i osigura trajno, sustavno i dostupno financiranje autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta.

Traže onemogućavanje priziva savjesti liječnika
U zdravstvenoj zaštiti žene traže onemogućavanje priziva savjesti liječnika na pružanje zdravstvene zaštite, prije svega abortusa i medicinski potpomognute oplodnje. Zahtijevaju i pokrivanje troškova pobačaja te kontracepcijskih pilula za »dan poslije« iz sredstava HZZO-a, dostupnost kontracepcijskih tableta i skupinama žena u nepovoljnijem položaju, te uvođenje kvalitetnog spolnog odgoja u škole, s odgovarajućim brojem sati.
(Iz tiskanog izdanja Novog lista) 

Ženska mreža Hrvatske organizirala je prosvjed na kojemu su sudionici od Trga žrtava fašizma u povorci krenuli do Markovog trga poručujući kako su u vrijeme privatizacije devedesetih godina prve na udaru bile žene jer su tvrtke privatizirane, strojevi prodani, a radnice bačene na cestu bez mogućnosti zaposlenja.

Bojana Genov iz Ženske mreže kazala je kako ne pristaju da pobačaj bude kriminaliziran, da traže reproduktivno ali i pravo na pobačaj. Izrazila je nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i mogućem pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu istaknuvši kako je Hrvatskoj zbog toga potrebno Ministarstvo za žene.

Božica Žilić iz SSSH-a je rekla kako su žene u sferi rada diskriminirane, a 90 posto ugovora na određeno vrijeme isključivo otpada na žene. Upozorila je na segregaciju, niže plaće za jednak rad, kazavši da žene u EU prosječno imaju oko 16 posto niže plaće.

»Neravnopravnost se očituje i kroz ženino materinstvo koje se koristi za davanje otkaza usprkos tome što je pronatalitetna politika važna, te se licemjerno nudi 1000 eura za novorođenčad«, upozoreno je.

Na transparentima se moglo pročitati »Sve za mir, zdravlje i obrazovanje, ništa za naoružanje«»Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost«»Socijalizam ili barbarizam«»Crkva bez politike, država bez propovjedi«»Romkinje su višestruko diskriminirane«,»Stop seksizmu« i sl.

Aktivistice su na Trgu bana Jelačića poručile kako imaju predsjednicu, ali nemaju dovoljno žena koje su u uskom krugu političkog djelovanja, kako na svojim trgovima ne žele crnu vojsku niti poruke kako samo u svoja četiri zida smiju misliti. Ocijenile su kako su ljudi sve siromašniji dok su pojedinci i crkva sve bogatiji, poručujući kako ne žele da loše politike upravljaju njihovim životima, niti njihovom privatnošću.

Pred Hrvatskim saborom i Vladom aktivistice su izrazile nezadovoljstvo te su predstavnicima državne vlasti naumile predati svoje zahtjeve vezane za ravnopravnost žena. Iz Vlade su pozvali njihve dvije predstavnice da to učine, ali su aktivistice to odbile zatraživši da zahtjeve podnesu sve predstavnice, što je odbijeno. Stoga su poručile kako nemaju resursa da postave šator 400 dana te će s Vladom komunicirati poštom.

»Budući da se vladajući boje desetak žena tražit ćemo nove izbore«, kazale su.

»Žene nikada nisu bile toliko ugrožene na tržištu rada kao danas«, kazale su aktivistice izražavajući protivljenje diskriminaciji žena pri zapošljavanju, u plaći i napredovanju, i podsjećajući kako su žene manjina na pozicijama moći i odlučivanja. Minutom šutnje su dale su počast svim ubijenim ženama i neznanim junakinjama, ali i izbjeglicama koje su zaustavljene na granicama Europe.

Neva Tole je istaknula nužnost dosljednog provođenja UN-ove konvencije i povelje o ukidanju svih oblika diskriminacije žena kazavši da u Hrvatskoj godišnje bude ubijeno tridesetak žena, a zlostavljači umjesto da idu u zatvore idu na javni rad.


Novi list

H-alter: Ženama je dosta

HRT vijesti: Ženska mreža Hrvatske – zaustavite političku podzastupljenost žena

Nacional – HINA: DAN ŽENA: Aktivistice organizirale prosvjednu povorku “Ženama je dosta”

IN-portal: Ženska mreža Hrvatske: Protestni marš ‘Ženama je dosta!’ za ravnopravnost ljepšeg spola

T-portal: Ženska mreža: Vlada je odbila primiti nas i naše zahtjeve

Zagrebancija: Žene protestnom povorkom poručile: Dosta nam je!

Radio Banovina: Aktivistice organizirale prosvjednu povorku “Ženama je dosta” 

Udruga HERA: Ženska mreža Hrvatske održalaprosvjednu povorku pod nazivom ”Ženama je dosta”