Pjesma »Želim živjeti« koju zajedničkim snagama izvode: grupa Emanuel, velikogorički bend dobro poznat onima koji prate scenu kršćanske glazbe u Hrvatskoj, te reper Shorty, pjevačice Nina Badrić, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, sestre Palić i Alan Hržica, ovih je dana izazvala brojne reakcije u javnosti.

Ne osuđujemo

Kako piše u njezinom opisu na Youtubeu, u pitanju je »pro-life pjesma koja prije svega skreće pozornost na ljepotu i vrijednost novog, ali i svakog drugog života – jer život je dar od Boga«. Pjesma je posvećena svim majkama i svakom začetom djetetu, a darovana na raspolaganje inicijativi 40 dana za život.

Glazbu potpisuje Marija Sedej, koja je s Daliborom Bartulovićem napisala i stihove pjesme. Za aranžman su bili zaduženi Domagoj Pavin i Branimir Jovanovac. Vokali koji su sudjelovali u izvedbi su: Domagoj Pavin, Franciska Perković, Nina Badrić, Marija Husar, Ivana Husar, Alan Hržica, Djordjija Palić, Kornelija Papafava, Elizabeta Jozić, Mihaela Palić i Dalibor Bartulović Shorty. Kako nam je otkrila zagrebačka pjevačica Ivana Husar Mlinac, u snimanje pjesme njezina sestra Marija i ona uključile su se prije svega iz prijateljskih razloga, na poziv Domagoja Pavina iz grupe Emanuel.

– Nakon što nam je poslao pjesmu, rado smo se odazvale njegovom pozivu. U pjesmi smo prepoznale jednu vrlo ohrabrujuću poruku te smo odmah izrazile želju sudjelovati u njoj. Mislim da je pjesma prije svega vrlo lijepa, vrlo pozitivna. Ona slavi život i daje konkretnu poruku koja prije svega ne osuđuje, već daje ohrabrenje onima koji su u dilemama. To je poruka ženama koje su u dilemi, a nije osuda onih koje su možda prošle kroz takvo nešto i koje su možda donijele odluku suprotnu onoj koju pjesma nosi. Mi to ne osuđujemo, dapače, mislimo da se ženama u toj situaciji treba pomoći, da ih se ne treba osuđivati, nego ohrabrivati, objasnila je Ivana Husar Mlinac.

Pjesma koja je na Youtubeu u manje od tjedan dana od objavljivanja prikupila više od 36 tisuća pregleda, popraćena je mnogim pozitivnim i negativnim komentarima.

– Kad smo je snimali, nama nije bio cilj dobiti komentare. Cilj nam je bio ono što sam već rekla, a to je ohrabrivanje i pozitivan stav. Naravno da uvijek postoje i kritike, i osude, i drugačija mišljenja. Mislim da upravo u takvim situacijama pokazujemo kakvo nam je srce. Ako nam je srce zdravo, tada smo spremni prihvatiti tuđe mišljenje koje se ne slaže s našim. Međutim, bilo je puno lijepih reakcija, bar je do mene stiglo puno više lijepih reakcija tako da mislim da je naš cilj ispunjen, zaključila je zagrebačka pjevačica.

Politička pozadina

Glazbeni uradak protiv pobačaja za Bojanu Genov iz Ženske mreže vrlo je neprimjeren i krajnje neukusan, a po svoj prilici ima i svoju političku pozadinu.

– Krajnje je neukusno ovako vulgarizirati jednu temu, a uz to i vrlo nasilno prema ženama koje donose odluku o tome hoće li zadržati trudnoću ili ne. Sumnjam da je to produkt vlastite inspiracije ovih glazbenica, vjerojatnije je da je pjesma naručena i plaćena – smatra Genov.

Iako ne želi ni na koga upirati prstom, pretpostavlja, kaže, da je to dio desne kampanje koja nastoji stvoriti u javnosti privid da većina stanovništva Hrvatske zagovara njihove ideje. »Na izborima nisu dobili ni jedan saborski mandat, zato koriste ovako perfidne metode«, ocjenjuje Genov. Estradnjacima koji su se odlučili zapjevati protiv pobačaja poručuje pak da bi se, kao osobe koje ulaze u krug privilegiranih građana, mogli pobrinuti za već rođenu djecu, koja su u velikom broju zanemarena i žive na rubu siromaštva.

– Očekujem da se pobrinu za takvu djecu, pa zarađeni novac, recimo, daju djeci iz Nazorove. Neka pokažu ljubav i za živuću djecu – zaključuje Genov.

Ninina poruka

Na Facebooku Nine Badrić jučer je pak objavljena poruka: »Ne zaboravi čovječe da si ovdje na zemlji samo gost. Ne uzdiži se iznad nikog i nikad. Ne pametuj nego slušaj i uči, jer će ti trebati. Ne ostavljaj svoje zdravlje radeći da bi se obogatio jer sve materijalno ostaje gdje je, a tebe čini manjim i nesretnijim. Ugledaj se na ljude koji se ponose svojom obitelji i teškim poslom, a ne one što su preko noći postalo poznati. Budi ponosan na sve dobro što si uradio. Ne zaboravi roditelje, braću, sestre. Budi ponizan u molitvi i ne moli samo onda kad ti je teško. Poštuj svakog, ne osuđuj nikog jer nemaš pravo. Ne rugaj se i ne proklinji. Sanjaj ali ne diraj snove drugih. Voli i budi voljen«.

Novi list“Želim živjeti”: Pro-life pjesma izazvala lavinu komentara