Ladislav Iličić, glasnogovornik udruga Teen Star i GROZD uporno u svojim javnim nastupima pokušava diskreditirati kampanju STOP rizičnom spolnom odgoju ponavljanjem tvrdnje da sam kao koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, koja je članica te koalicije, u emisiji Dvoboj Nove TV optužila obitelj kao mjesto najopasnije za dijete. 

Stoga prilažem video isječak emisije i svoju cjelovitu izjavu u tekstualnom obliku o obitelji i dužnosti države da intervenira u sve oblike roditeljske skrbi koji nisu u interesu djeteta, što uključuje i ideologiziran spolni odgoj.

Što se tiče roditelja i njihovog prava također vas želim upozoriti da je obitelj najopasnije mjesto za dijete. Obitelj je mjesto u kojem je svako treće dijete zlostavljano, izvrgnuto incestu, i tako dalje. Znači roditelj, mada mu nitko ne želi oduzeti roditeljska prava, je ograničen pravom djeteta. To pravo djeteta je dužna štititi država. Država je dužna provoditi onakav odgoj u kojem će zaštititi dijete, ako je to potrebno, od roditelja koji mu nudi ideologiziran odgoj ili nešto što je na njegovu štetu.

Udruga Reforma i još nekoliko suradničkih udruga su zbog te “bezobrazne izjave protiv obitelji i nacije” uz veliku medijsku galamu najavile sudsku tužbu, a zatražili su i intervenciju Pravobraniteljice za djecu. Odgovor pravobraniteljice, koji je također u prilogu, popratili su šutnjom, a utihnuli su i glede najava izglednosti svoje tužbe. 

Za predviđanje uspjeha ove tužbe, u kojemu udruga Reforma i partneri misle da mogu zastupati Obitelj i naciju postoji analogni, već izgubljeni sudski proces. Milana Kangrgu, umirovljenog sveučilišnog profesora etike tužio je Tomislav Dragun, koji se stavio u ulogu zastupnika Hrvata zbog članka u Večernjaku u kojem je napisano da Kangrga u svojoj novoj knjizi Etika govori o tome kako su životinje pametnije od Hrvata. 

Kao što ne postoji niti jedan razlog da Tomislav Dragun ima bilo kakvu veće pravo da reprezentira Hrvate od Kangrge, tako ni Ladislav Ilčić, osim svoje glasne i bezobrazne skolastike, nema niti jedan argument u prilog tvrdnji da je upravo on, a ne ja, produktivniji zagovornik obitelji i nacije.

Odgovor Pravobraniteljice za djecu

REFORMA 

Udruga za promicanje etike, morala, obiteljskih vrijednosti i ljudskih prava 

n/p predsjednika Vatroslava Župančića Zagreb, Kneza Branimira 11 

Poštovani, 

temeljem Vašeg Otvorenog pisma u nekoliko smo navrata tražili od Nove TV dostavu snimke sporne emisije od 3. studenog 2006. kako bismo saznali točnu rečenicu gđe Bojane Genov izrečenu u emisiji. Budući da nismo u proteklom vremenu dobili snimku dopustite da izrazimo svoj stav o izjavi da je «Obitelj najopasnije mjesto za dijete» na temelju Vašeg navoda. 

Podaci Ureda pravobranitelja za djecu i prijave ugroženosti dječjih prava kroz tri godine postojanja Ureda ukazuju na to da je u ukupnom broju ugrožene djece najviše one koja trpe ugroženost svojih osobnih prava i to u vidu nasilja u obitelji i institucijama, u području roditeljske skrbi te kontakata i druženja s roditeljem. U 2005. godini Ured je primio 87 prijava povreda prava koje su se odnosile na nasilje u obitelji i zanemarivanje, a kojima je bilo obuhvaćeno ukupno 153-ero djece. U 95% posto slučajeva radilo se o višekratnom i kontinuiranom nasilju. 

Na žalost činjenice o životu i tragičnoj svakodnevnici pojedine djece kazuju nam da je obitelj ponekad mjesto na kome umjesto da je zastićeno, dijete trpi nekada najgore oblike ugroženosti. 

Isto tako znamo da je za mnogu djecu, a trebala bi biti za svako dijete, obitelj mjesto zaštićenosti i ljubavi, ishodište najboljeg poticanja na rast i razvoj, mjesto privrženosti i razumijevanja. Sva naša nastojanja i obveze u vidu promicanja prava djece imaju za cilj da sva mjesta djetetova zivota, uključujući i obitelj, budu takva. 

Načelno govoreći, a vezano uz Vaše navode koje na žalost nismo mogli provjeriti, osuđujemo izjave koje generalno i bezuvjetno prezentiraju svaku obitelj kao opasno mjesto. Istodobno osuđujemo i bezuvjetno proglašavanje svake/svih obitelji kao konteksta sigurnog i zaštićujućeg djetetova života jer činjenice i realnost ne potvrduju, na žalost ni jedno ni drugo. 

Podržavamo i preporučamo realističan i respektirajući pristup činjenicama koje govore o ugroženosti djece i napore svih činitelja društva, uključujući državna tijela i civilni sektor te pojedince, u zaštiti djece i stvaranju najoptimalnijih uvjeta za njihovo zdravo odrastanje. 

S poštovanjem, 

PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU 

Mila Jelavić, dipl. iur. 

O tome obavijest: 

Gđa Bojana Genov, koordinatorica 

Ženske Mreže Hrvatske 

51550 Mali Lošinj 

B. Vidulić 28