S tugom vas obavještavamo da je 16. prosinca 2012. godine, preminula Gordana Lukač Koritnik, dugogodišnja suradnica brojnih ženskih organizacija koje su članice Ženske mreže Hrvatske, te prva pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Republici Hrvatskoj.

Gordana Lukač Koritnik je prva žena koju je Sabor RH imenovao na tu novu dužnost, koju je Gordana vršila od 2003.-2011. godine.

Mi, članice Ženske mreže Hrvatske nećemo zaboraviti tu važnu činjenicu – da je bila prva pravobraniteljica RH, te da je upornim radom i stavljanjem svih svojih ekspertiza i znanja nastojala utjecati na bolji položaj žena u Republici Hrvatskoj. 

Svoju dužnost pravobraniteljice za ravnopravnost spolova obavljala je predano i u korist žena. 

Gordana Lukač Koritnik je bila aktivna u više ženskih organizacija koje su članice Ženske mreže Hrvatske. 

Radila je kao pravna savjetodavka za žene koje su preživjele nasilje u Ženskom savjetovalištu Autonomne ženska kuće Zagreb i Centra za žene žrtve rata, bila je voditeljica projekata u organizaciji B.a.B.e., suradnica u istraživanjima o situaciji ženskih ljudskih prava, monitoringu zakona i nacrta zakona iz rodne perspektive, lobiranju za zakonske promjene u svrhu postihnuća rodne ravnopravnosti, stručna savjetnica u pravnim pitanjima pri organiziranju javnih kampanja promociji ženskih ljudskih prava i upoznavanju javnosti s međunarodnim mehanizmima ženskih ljudskih prava kroz javne tribine, stručne rasprave, medijske istupe, i dr.

Gordana je bila stručnjakinja koja je objedinjavala visoka teorijska znanja iz nacionalnog zakonodavstva i međunarodnog prava o ljudskim pravima, izvrsno je poznavala načine funkcioniranja međunarodnih mehanizama u praksi: redovito je prisustvovala zasjedanjima UN Komisije za žene i UN Komisije za ljudska prava. Gordana je dugo vremena bila jedina pravna stručnjakinja koja se specijalizirala i posebno educirala u području međunarodnih mehanizama zaštite ženskih ljudskih prava, a kao jedna od izuzetno rijetkih stručnjakinja posvetila znatan dio svoga rada upravo problematici ženskih ljudskih prava.

Bila je autorica brojnih amandmana, primjedbi i stručnih mišljenja koje su organizacije članice Ženske mreže Hrvatske upućivale institucijama prilikom zakonskih promjena.

Svoje stručno znanje stavila je na raspolaganje velikom broju ženskih organizacija i organizacija za ljudska prava.

Ženska mreža Hrvatske u ime organizacija koje okuplja, iskreno žali zbog ogromnog gubitka.

Telegrame saučešća možete poslati Gordaninom ocu i sestri na adresu: Milorad Lukač, Domagojeva 15, Zagreb.

Komemoracija povodom smrti Gordane Lukač Koritnik održat će se u Saboru, u srijedu, 19. prosinca, u 10:00 h.

Koordinatorice Ženske mreže Hrvatske:

Biserka Momčinović

Nela Pamuković

Sanja Juras

Đurđica Kolarec

Mirjana Kučer