Ženska mreža Hrvatske organizira javni protest u petak, 28.11.2014. u 11:55 h, pred Vladom Republike Hrvatske, povodom drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u licenciranim javnim bolnicama / kliničkim centrima u različitim gradovima Hrvatske.

Javne bolnice, odnosno ginekolozi i ginekologinje odbijaju obavljenje prekida trudnoće na zahtjev pacijentica.

Kršenje zakona u bolnicama prolazi nesankcionirano, ginekolozi primaju pune plaće, a žene u velikom broju gradova u Hrvatskoj, koje uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje, ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na siguran, legalan i dostupan prekid trudnoće.

Vlada RH i Ministarstvo zdravlja ne osiguravaju provedbu zakona i ne štite žene od onih koji sustavno krše naša ljudska prava.

Smatramo da je Vlada najodgovornija
za urušavanje temeljnih ženskih ljudskih prava.

Članice Ženske mreže Hrvatske traže da se hitno i bez odlaganja osigura provedba zakonskog prava ženama koje žele ostvariti svoje pravo na prekid trudnoće na zahtjev te da se ujednače cijene i procedure.

Pozivamo žene da nam se u pet do dvanaest u petak pridruže ispred zgrade Vlade i pokažu da su spremne stati u obanu svojih prava.

Za ŽENSKU MREŽU HRVATSKE
Koordinatorice:
Nela Pamuković
Biserka Momčinović
Mirjana Kučer
Sanja Juras
Đurđica Kolarec