Ženska mreža Hrvatske je u petak 28.studenog u ‘pet do dvanaest’ sati pred Banskim dvorima prosvjedovala protiv drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u Hrvatskoj, kojima u zadnje vrijeme licencirane javne bolnice zbog priziva savjesti liječnika odbijaju obaviti pobačaje.

HRT

Prosvjed ‘Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!’

Sfera reproduktivnog zdravlja praktički je prešla u privatnu sferu u sivi biznis privatnih ginekoloških ordinacija, rekla je Bojana Genov iz Ženske mreže. Uz crni transparent na kojem je bijelim slovima ispisano ‘Nećemo natrag na ilegalan pobačaj!’, aktivisti su u rukama držali i metalne vješalice, aludirajući na žene koje su same sebi napravile pobačaj metalnom vješalicom. 

Ministarstvo zdravlja prije desetak dana poslalo je naputak ravnateljima svih javnih bolnica koje imaju ginekološki odjel da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje prava na prekid trudnoće. Trenutačno u pet hrvatskih bolnica – u Našicama, Vinkovcima, Kninu i Požegi ginekolozi, zbog priziva savjesti, odbijaju obaviti pobačaj na zahtjev žene. Ovim bolnicama pridružio se je i zagrebački “Sveti duh”. Svi ginekolozi i specijalizanti zagrebačke bolnice Sveti duh uložili su priziv savjesti. Nijedan od njih od ožujka ne obavlja pobačaje. Tvrde da od tada upita za zahvat nije bilo. Ipak prema zakonu moraju imati liječnika koji će taj zahvat obaviti.

Index.hr

Lažiraju se podaci o pobačajima, vrijeme je da se Vlada prestane ulizivati Crkvi

“U HRVATSKOJ se već dugi niz godina odvija tiha kriminalizacija pobačaja, a cijela sfera reproduktivnog zdravlja žena prešla je u sivi biznis privatnih ginekoloških ordinacija”, istaknule su pripadnice Ženske mreže Hrvatske koje su organizirala javni protest pred Vladom povodom drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u licenciranim javnim bolnicama i kliničkim centrima u različitim gradovima Hrvatske.

Broj pobačaja na zahtjev 1990. godine u Hrvatskoj je bio 38.500, 2006. je spao na 5000, a u 2013. na 3800. “Nevjerojatno je da se tako drastično smanjio broj pobačaja na zahtjev, a istovremeno enormno povećao broj spontanih pobačaja. Smatramo kako mnoge bolnice lažiraju istinitu brojku. Imamo informacije da žene koje u bolnicu dođu na pobačaj daju novce liječniku koji im potom piše da je došlo do spontanog pobačaja i još dodatno novac dobije tako da se naplati od HZZO-a pod dijagnozom spontanog pobačaja”, rekla je za Index Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatska.

Upravo iz tog razloga zahtijevaju od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da na svojim brošurama koje prate pobačaje pišu točni podaci.

Brošure HZJZ o pobačajima s netočnim podacima

“U predgovoru brošure sad piše da njihovi podaci nisu točni i da su nepotpuni jer im bolnice ne šalju izvještaje. Inzistiramo da se izvješća dostavljaju i da Vlada osnuje povjerenstvo da istraži broj porasta koji se navode kao spontani pobačaji. Ako su podaci točni, a mislimo da nisu, oni su indikatori opasnog pada reproduktivnog zdravlja žena i Ministarstvo to mora istražiti”, ističe Genov, dodajući kako ne žele da se ikada više obavljaju pobačaji vješalicama kao što su si nekad žene radile.

Isto tako Ženska mreža, kaže zahtjeva da žene imaju pristup sigurnom pobačaju u za to licenciranim ustanovama javnog zdravstva, zbog toga što one koje budu primljene u bolnicu budu izložene šikaniranju medicinskog i nemedicinskog osoblja i zato što je cijela procedura neujednačena. “Žene su i ekonomski kažnjene jer plaćaju velike iznose za pobačaje u svakom dijelu Hrvatske različito što pokazuje da to nije standardizirana usluga i žene su na taj način kažnjavane zbog nečeg što čine. Vrijeme je da se Vlada prestane ulizivati Crkvi i crkvenim krugovima i da im omogući ono što omogućuje zakon” rekla je Genov.

“Negdje medicinske sestre ženama daju brošure protiv pobačaja”

Istaknula je kako ih stalno nazivaju žene jer ne žele u bolnice budući jer ih u nekima dočekaju medicinske sestre i stavljaju im svoje vlastite brošure u kojima veličaju plod i porođaj. “Žena je već time šikanirana. Ne smije biti ideološki oobojenih poruka u ustanovama javnog zdravstva”, poručila je Genov. Smatra kako je pobačaj na zahtjev jedina zdravstvena usluga koja se u različitim krajevima Hrvatske različito plaća, što je tvrdi, nedopustivo. “To je kažnjavanje žena koje plaćaju nešto jer netko osuđuje pobačaj. Oni koji ga osuđuju ne trebaju ga raditi. Žene koje su prisiljene napraviti pobačaj ne smiju biti diskriminirane, pobačaj je mjera koja je uvedena i legalizirana u svim pristojnim zemljama zato da štiti zdravlje i života žena.

Žene su od pamtivijeka pribjegavale pobačaju kao krajnjem sredstvu da ne rode neželjeno dijete. One će uvijek iznaći način, znamo i to iz zemalja gdje je kriminaliziran pobačaj, rekla je Genov.

“Liječnik s prigovorom savjesti ne smije raditi u bolnici”

Napomenula je kako svaki liječnik ima pravo na prigovor savjesti i da je to individualno, a ne kolektivno pravo, te da ga nipošto ne može imati javna zdravstvena ustanova. “Liječnik koji ima prigovor savjesti treba promijeniti struku ili otići u privatnu ordinaciju koja to ne radi. U ustanovi javnog zdravstva koja je licencirana da obavlja pobačaje liječnik mora to raditi, odnosno bolnica treba zaposliti nekog tko nema prigovor savjesti. Čule smo od žena, no to je informacija koja nije plod našeg neposrednog saznanja ne bi se htjeli izlagati tužbama. Ali žene nam često kažu da budu odbijene u ustanovama javnog zdravstva i onda dobiju informaciju o tome gdje obaviti u privatnim klinikama. Znamo da se radilo u Zaboku i Zagrebu na takav način. A moram napomenuti kako je pobačaj u privatnoj ordinaciji ilegalan. Ministarstvo zdravlja prema zakonu je dužno licencirati ustanove i samo one to smiju raditi jer je bitno da se ta pojava prati”, kaže Genov.

Istaknula je kako od svih zemalja u Europi Nizozemska ima najmanji broj pobačaja, a Hrvatska je odmah iza nje. “To je nevjerojatno za zemlju u kojoj nemamo spolnog odgoja i gdje srednjoškolke vjeruju da je pobačaj zakonom zabranjen jer ih tome uče na vjeronauku. Nemoguće je da je broj pobačaja u Hrvatskoj drugi u Europi. To je samo plod smještaja pobačaja u sivu zonu koje se obavljaju u privatnim ustanovama i to je nedopustivo. Žene ne smiju biti kažnjene niti lošim postupkom niti enormnom cijenom”, upozorila je Bojana Genov u ime Ženske mreže Hrvatska.

Večermji list

‘Još su žive žene koje su same napravile pobačaj vješalicama, ne želimo da se to ikad ponovi’

Bojana Genov, aktivistkinja Ženske mreže Hrvatska, rekla je da su došle prosvjedovati protiv “puzajuće kriminalizacije pobačaja koja se već godinama potiho događa u Hrvatskoj” 

Žene koje su iz niza razloga prisiljene napraviti pobačaj ne smiju biti diskriminirane i šikanirane, poručile su aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske koje su danas došle na Markov trg protestirati u povodu drastičnog kršenja reproduktivnog prava žena u Hrvatskoj. 

Bojana Genov, aktivistkinja Ženske mreže Hrvatska, rekla je da su došle prosvjedovati protiv “puzajuće kriminalizacije pobačaja koja se već godinama potiho događa u Hrvatskoj”.

– Prosvjedujemo i protiv toga da žene nemaju pristup primjerenom pobačaju u za to licenciranim ustanovama javnog zdravstva, zbog toga što one koje budu primljene trpe šikanozni postupak od medicinskog i nemedicinskog osoblja i zbog toga što je cijela procedura neujednačena, a žene su ekonomski kažnjene time što plaćaju pobačaj velikim iznosima, u svakom dijelu Hrvatske različitim, što pokazuje da to nije standardizirana usluga nego da su žene tako kažnjene jer nešto čine – objasnila je Genov te dodala da smatraju da je vrijeme da se Vlada prestane ulizivati Crkvi i crkvenim krugovima i da omogući ono što omogućuje zakon.

– U podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine u predgovoru njihove brošure koja prati pobačaje i porode, piše da njihovi podaci nisu točni zato što bolnice ne dostavljaju izvješća. Inzistiramo da se ta izvješća dostavljaju, da sadrže podatke i tražimo od Vlade, odnosno Ministarstva da osnuje povjerenstvo koje će istražiti rast broja pobačaja koji se navode kao ostali pobačaji, odnosno spontani pobačaji. Smatramo, ako su ti podaci točni, a mi mislimo da nisu, da su oni indikator opasnog pada reproduktivnog zdravlja žena i to Ministarstvo mora istražiti. Sljedeće godine očekujemo brošuru Zavoda za javno zdravstvo u kojoj neće pisati da su podaci nepotpuni i netočni, nego da će Ministarstvo uvesti reda u ovo područje – naglašava Genov te dodaje kako se pobačaji moraju raditi isključivo u licenciranim ustanovama, a ne u privatnim ordinacijama.

– Cijela sfera reproduktivnog zdravlja u stvari je prešla u privatnu sferu, u sivi biznis privatnih ginekoloških ordinacija, nadam se još ne i negdje drugdje, ali ako se ovako nastavi, očekujemo da će se pobačaji ponovno raditi, a još su žive žene koje su same napravile pobačaj vješalicama i mi ne želimo da se to ikada više ponovi – jasna je poruka aktivistkinja Ženske mreže Hrvatske.

Javljaju im se, kažu, žene koje zanima gdje mogu obaviti pobačaj jer ne žele ići u ustanove javnog zdravstva.

– U nekim ustanovama, to sam ja vidjela na svoje vlastite oči, medicinske sestre stavljaju svoju poeziju u kojoj veličaju nerođeno dijete, plod, porođaj, pa je žena koja dođe na taj prijamni šalter već time šikanirana. Ne smije biti nikakvih ideološki obojenih poruka u ustanovama javnog zdravstva, to je zdravstvena usluga koju treba obaviti – priča Genov te dodaje kako im se žene javljaju jer se sve više doktora u bolnici poziva na prigovor savjesti, a privatno rade pobačaje. Žene koje su na to upozoravale dolaze iz Zagreba i Zaboka.

– Pravo na prigovor savjesti, naravno da svaki liječnik ima na to pravo. To je individualno, a ne kolektivno pravo. Ne može javna ustanova imati prigovor savjesti, ako neki liječnik ne želi raditi pobačaj i druge postupke koji se protive njegovom vjerskom ili svjetonazornom opredjeljenju, on treba promijeniti struku ili treba otići u privatnu ordinaciju koja to ne radi. Ustanova, ako ima takve liječnike, treba zaposliti nekoga tko nema prigovor savjesti, ne može cijela bolnica imati prigovor savjesti, to je protivno svim mogućim standardima i zdravom razumu – nastavlja Bojana Genov. Problem je i što je to jedina zdravstvena usluga u Hrvatskoj kojoj se cijena formira na zdravstvenom tržištu, što također kažnjava žene, drže aktivistkinje.

– Legalni pobačaj mjera je koja je uvedena u svim pristojnim klinikama jer štiti zdravlje života žena. Žene su od pamtivijeka pribjegavale pobačaju kao krajnjem sredstvu da ne rode neželjeno dijete. One će uvijek naći način, znamo iz zemalja u kojima je pobačaj kriminaliziran, da to obave. Ne želimo da se to događa u Hrvatskoj. Medicinska ustanova sa stručnim timovima, neideologiziranim pristupom ženi najbolja su brana kvarenju ženskog reproduktivnog zdravlja i njihovoj diskriminaciji – zaključuju aktivistkinje koje su na Markovu trgu prosvjedovale s vješalicama u ruci.

Slobodna Dalmacija

Prosvjed Ženske mreže protiv kršenja prava na pobačaj

Aktivistice Ženske mreže Hrvatske u petak su pred Banskim dvorima prosvjedovale protiv drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u Hrvatskoj, kojima u zadnje vrijeme licencirane javne bolnice zbog priziva savjesti liječnika odbijaju obaviti pobačaje. Pod geslom “Nećemo natrag na ilegalan pobačaj” aktivistice su pozvale Vladu da se “prestane ulizivati Crkvi dopuštajući puzajuću kriminalizaciju pobačaja koja se potiho događa već godinama”.

Podsjetile su da je legalni pobačaj uveden u “svim pristojnim zemljama” kao mjera koja štiti život i zdravlje žene, te zatražile da se i u Hrvatskoj ženama osigura ostvarenje tog zakonom zajamčenog prava u svim javnim bolnicama s odjelima ginekologije i porodništva.

Pet bolnica ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti

Po podacima Ministarstva zdravlja, od 27 licenciranih bolnica njih pet u zadnje vrijeme ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti, a to su Klinička bolnica “Sveti Duh” u Zagrebu, opće bolnice u Našicama, Vinkovcima i Virovitici, te Opća bolnica “Hrvatski ponos” u Kninu.

Bojana Genov iz Ženske mreže u izjavi novinarima upozorila je da žene više nemaju pristup sigurnom i primjerenom pobačaju u javnozdravstvenim ustanovama. U njima, kaže, ne postoji ujednačena procedura, a cijene pobačaja variraju od bolnice do bolnice. “Žene se ekonomski kažnjava jer tu nestandardiziranu uslugu plaćaju velikim iznosima, u svakom dijelu Hrvatske različito”, istaknula je Genov.

Ne postoje relevantni podaci koliko se kod nas godišnje obavi pobačaja, budući da Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojim brošurama iz godine u godinu navodi da ne raspolaže točnim i potpunim podacima. Prosvjednice očekuju od Ministarstva zdravlja da napokon uvede red u to područje kako bi se pobačaji mogli obavljati samo u licenciranim ustanovama, umjesto ilegalno u privatnim ordinacijama, a od HZJZ-a da iduće godine objavi brošuru s točnim i potpunim podacima.

Po sadašnjim “nepotpunim i netočnim podacima” proizlazi da je Hrvatska na drugom mjestu u Europi, odmah iza Nizozemske, po najmanjem broju pobačaja, što Genov tumači “smještanjem pobačaja u sivu zonu”.

Srednjoškolke vjeruju da je pobačaj zabranjen

Nemoguće je, kaže ona, da je Hrvatska, u kojoj srednjoškolke vjeruju da je pobačaj zakonom zabranjen jer im tako kažu na vjeronauku, među zemljama koje imaju najmanje pobačaja u Europi. Cijelo područje reproduktivnog zdravlja žena u Hrvatskoj prešlo je u sferu sivog biznisa privatnih ginekoloških ordinacija, uz opasnost da žene, zbog postojećih trendova, ponovno počnu same kod kuće obavljati pobačaje. “Još su žive žene koje su to same sebi morale vješalicama napraviti. Ne želimo da se to ikada više ponovi”, poručila je Genov držeći jedno takvo potencijalno pomagalo u ruci.

Posebno se osvrnula na rastuću pojavu ideološki obojenih poruka na odjelima ginekologije u javnim bolnicama u kojima medicinske sestre na šalterima izlažu svoje “poetske uratke” veličajući nerođeno dijete i porođaj, i tako već u startu rade pritisak na ženu koja želi obaviti pobačaj.

Što se tiče odbijanja pobačaja zbog priziva savjesti liječnika, Genov je istaknula da to može biti samo individualno, ali nikako ne i kolektivno pravo. “Ako neki liječnik ne želi raditi pobačaj jer se to protivi njegovu vjerskom ili svjetonazorskom uvjerenju, neka promijeni struku ili ode u privatni sektor. U ustanovama javnog zdravstva moraju zapošljavati liječnike koji nemaju takve izgovore. Ne može cijela bolnica imati prigovor savjesti, to je protivno svim mogućim standardima i zdravom razumu”, kaže Genov. Upitana za navodne slučajeve liječnika koji su odbili raditi pobačaj u javnoj bolnici, ali nisu imali ništa protiv toga da ga obave privatno, rekla je da u Ženskoj mreži imaju informacije da se to događalo u Zaboku i Zagrebu, no žene o tome ne žele svjedočiti na sudu.

24 sata

‘Nastavi li se ovako, žene će opet pobačaj raditi vješalicom’

Članice Ženske mreže prosvjedovale su pred Saborom jer smatraju da žene nemaju pristup primjerenom pobačaju te da ih medicinsko osoblje često šikanira

Članice Ženske mreže Hrvatska na Markovom trgu prosvjedovale su protiv puzajuće kriminalizacije pobačaja koja se kažu potiho odvija u Hrvatskoj. Svoj glas digle su u ime žena koja nemaju pristup primjerenom pobačaju u za to licenciranim ustanovama javnog zdravstva, ali i za one koje trpe šikaniranje medicinskog i nemedicinskog osoblja kada ih se primi u bolnicu.

– Žene su ekonomski kažnjene time što plaćaju pobačaj velikim iznosima, u svakom dijelu Hrvatske različitim iznosima, što pokazuje da to nije standardizirana usluga nego da su žene tako kažnjene jer nešto čine – upozorila je aktivistica Bojana Genov.

Smatra da je vrijeme da se Vlada prestane ulizivati crkvenim krugovima te da omogući ono što osigurava zakon. Od Vlade i resornog ministarstva traže osnivanje povjerenstva koje će istražiti rast broja pobačaja, jer smatraju da podaci Zavoda za javno zdravstvo nisu točni.

– Cijela sfera reproduktivnog zdravlja u stvari je prešla u privatnu sferu, u sivi biznis privatnih ginekoloških ordinacija, nadam se još ne i negdje drugdje, ali ako se ovako nastavi, očekujemo da će se pobačaji ponovno raditi, a još su žive žene koje su same napravile pobačaj vješalicama i mi ne želimo da se to ikada više ponovi – poručila je Genov koja je predvodila aktivistice koje su prosvjedovale s vješalicama u ruci.

Izvijestila je da im žene iz Zagreba i Zaboka javljaju kako se sve više doktora u bolnici poziva na prigovor savjesti, a privatno rade pobačaje.

– Liječnik ima pravo na prigovor savjesti, ali to nije kolektivno pravo. Ne može cijela bolnica imati prigovor savjesti, to je protivno svim mogućim standardima i zdravom razumu – poručila je.

Novi list

Aktivistice Ženske mreže pozvale Vladu da se ne ulizuje Crkvi dopuštajući kriminalizaciju pobačaja 

“Još su žive žene koje su to same sebi morale vješalicama napraviti. Ne želimo da se to ikada više ponovi”, poručila je Genov držeći jedno takvo potencijalno pomagalo u ruci

Aktivistice Ženske mreže Hrvatske u petak su pred Banskim dvorima prosvjedovale protiv drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u Hrvatskoj, kojima u zadnje vrijeme licencirane javne bolnice zbog priziva savjesti liječnika odbijaju obaviti pobačaje.

Pod geslom “Nećemo natrag na ilegalan pobačaj” aktivistice su pozvale Vladu da se “prestane ulizivati Crkvi dopuštajući puzajuću kriminalizaciju pobačaja koja se potiho događa već godinama”. Podsjetile su da je legalni pobačaj uveden u “svim pristojnim zemljama” kao mjera koja štiti život i zdravlje žene, te zatražile da se i u Hrvatskoj ženama osigura ostvarenje tog zakonom zajamčenog prava u svim javnim bolnicama s odjelima ginekologije i porodništva.

Pet bolnica ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti

Po podacima Ministarstva zdravlja, od 27 licenciranih bolnica njih pet u zadnje vrijeme ne obavlja pobačaje zbog priziva savjesti, a to su Klinička bolnica “Sveti Duh” u Zagrebu, opće bolnice u Našicama, Vinkovcima i Virovitici, te Opća bolnica “Hrvatski ponos” u Kninu. Bojana Genov iz Ženske mreže u izjavi novinarima upozorila je da žene više nemaju pristup sigurnom i primjerenom pobačaju u javnozdravstvenim ustanovama. U njima, kaže, ne postoji ujednačena procedura, a cijene pobačaja variraju od bolnice do bolnice. “Žene se ekonomski kažnjava jer tu nestandardiziranu uslugu plaćaju velikim iznosima, u svakom dijelu Hrvatske različito”, istaknula je Genov.

Ne postoje relevantni podaci koliko se kod nas godišnje obavi pobačaja, budući da Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojim brošurama iz godine u godinu navodi da ne raspolaže točnim i potpunim podacima. Prosvjednice očekuju od Ministarstva zdravlja da napokon uvede red u to područje kako bi se pobačaji mogli obavljati samo u licenciranim ustanovama, umjesto ilegalno u privatnim ordinacijama, a od HZJZ-a da iduće godine objavi brošuru s točnim i potpunim podacima. Po sadašnjim “nepotpunim i netočnim podacima” proizlazi da je Hrvatska na drugom mjestu u Europi, odmah iza Nizozemske, po najmanjem broju pobačaja, što Genov tumači “smještanjem pobačaja u sivu zonu”.

Srednjoškolke vjeruju da je pobačaj zabranjen

Nemoguće je, kaže ona, da je Hrvatska, u kojoj srednjoškolke vjeruju da je pobačaj zakonom zabranjen jer im tako kažu na vjeronauku, među zemljama koje imaju najmanje pobačaja u Europi. Cijelo područje reproduktivnog zdravlja žena u Hrvatskoj prešlo je u sferu sivog biznisa privatnih ginekoloških ordinacija, uz opasnost da žene, zbog postojećih trendova, ponovno počnu same kod kuće obavljati pobačaje. “Još su žive žene koje su to same sebi morale vješalicama napraviti. Ne želimo da se to ikada više ponovi”, poručila je Genov držeći jedno takvo potencijalno pomagalo u ruci.

Posebno se osvrnula na rastuću pojavu ideološki obojenih poruka na odjelima ginekologije u javnim bolnicama u kojima medicinske sestre na šalterima izlažu svoje “poetske uratke” veličajući nerođeno dijete i porođaj, i tako već u startu rade pritisak na ženu koja želi obaviti pobačaj.

Što se tiče odbijanja pobačaja zbog priziva savjesti liječnika, Genov je istaknula da to može biti samo individualno, ali nikako ne i kolektivno pravo. “Ako neki liječnik ne želi raditi pobačaj jer se to protivi njegovu vjerskom ili svjetonazorskom uvjerenju, neka promijeni struku ili ode u privatni sektor. U ustanovama javnog zdravstva moraju zapošljavati liječnike koji nemaju takve izgovore. Ne može cijela bolnica imati prigovor savjesti, to je protivno svim mogućim standardima i zdravom razumu”, kaže Genov.

Upitana za navodne slučajeve liječnika koji su odbili raditi pobačaj u javnoj bolnici, ali nisu imali ništa protiv toga da ga obave privatno, rekla je da u Ženskoj mreži imaju informacije da se to događalo u Zaboku i Zagrebu, no žene o tome ne žele svjedočiti na sudu.

Jutarnji list

‘Vlada se ulizuje Crkvi i dopušta kriminalizaciju pobačaja’ 

H-alter.org

Ženska mreža Hrvatske: “Zaustavite puzajuću kriminalizaciju pobačaja” 

Tportal.hr

Srednjoškolke u Hrvatskoj misle da je pobačaj zabranjen’