Više od stotinu prosvjednica okupilo se jučer u središtu Zagreba u akciji solidarnosti s Poljakinjama kojima prijeti potpuna zakonska zabrana abortusa. Deseci tisuća Poljaka bili su jučer na ulicama Varšave, Gdanjska, Wroclawa i drugih gradova, prosvjedujući protiv gušenja reproduktivnih prava žena u toj zemlji. U parlamentarnoj proceduri tamo je zakon kojim se uvodi potpuna kriminalizacija pobačaja, pa se on neće smjeti provesti čak ni ako za to postoje medicinski razlozi, ili ako je žena žrtva silovanja.»

Ustavne odredbe
– Ovdje smo da iskažemo solidarnost s Poljakinjama kojima prijeti grubo kršenje ljudskih prava, potpuna kriminalizacija pobačaja, pa čak i sumnjičenje nakon spontanog pobačaja. Tu smo i da pokažemo da smo spremne djelatno se zauzeti za očuvanje naših prava u Hrvatskoj – upozorila je Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatska. Zakon kojim se regulira pobačaj iz 1978. godine nalazi se na Ustavnom sudu koji treba preispitati usklađenost njegovih normi s ustavnim odredbama. Strahuje se da bi taj postupak mogao rezultirati smanjenjem postojećih reproduktivnih prava žena.

Jučer je u Poljskoj održan jednodnevni štrajk diljem zemlje, nazvan »crni ponedjeljak«, po povijesnom štrajku Islanđanki iz 1975. godine. Brojne su tvrtke u Poljskoj bile zatvorene, a štrajkašice koje su morale doći na radna mjesta bile su odjevene u crno, kako bi jasno pokazale da sudjeluju u borbi protiv kriminalizacije pobačaja. Povorke žena i muškaraca odjevenih u crno, s crnim zastavama u rukama, defilirale su gradovima ove većinske katoličke zemlje. Prosvjedi potpore i solidarnosti, osim u Zagrebu, održani su i u drugim europskim gradovima. Više od 200 ljudi prosvjedovalo je i pred sjedištem Europske komisije u Bruxellesu.

Stigmatizacija
Rigorozan zakonski prijedlog inicirale su poljske konzervativne udruge, a građanska inicijativa »Stop abortusu« na peticiji kojom se traži radikalna zakonska zabrana pobačaja prikupila je više od 100.000 potpisa. Poljakinje na pobačaj putuju u Slovačku i Njemačku, koriste pilule za pobačaj koje nabave u inozemstvu. Pobačaj je u poljskim bolnicama jako teško napraviti i ako za to postoje medicinski razlozi.

– Žene su stigmatizirane. Pobačaj koji vani obave nije za njih rizičan, ali to što moraju šutjeti i skrivati ga ostavlja psihološke posljedice – objašnjava Karolina Wieckiewicz, poljska aktivistica koja je sudjelovala na zagrebačkom prosvjedu solidarnosti. Poljakinje su, kaže, ljute što aktualna vlast pokazuje da ne poštuje žene, a očekuju podršku od Europskog parlamenta koji sutra ima debatu na tu temu.
(Novi list, Ljerka Bratonja Martinović)

Uvećana slika članka