Dani udruga 2007., organizirani u prostoru u kojem je Vlada domaćin, a udruge tek gosti, organizirani su na način da predstavljaju ušminkanu sliku međusobne suradnje Vlade i civilnog društva, umjesto da budu mjesto dijaloga vlasti i civilnoga društva o problemima, izazovima i mogućnostima zajedničke suradnje.

Naime, prava slika odnosa vlasti spram udruga ogleda se u tome da Savjet za razvoj civilnog društva nije konstituiran već više od 4 mjeseca, da se nad članovima i članicama izabranima od strane udruga u Savjet vrše protuzakonite sigurnosne provjere, i da se predstavnici civilnog društva u Zajedničkom odboru civilnog društva EU i Hrvatske imenuju iza zatvorenih vrata.

Sukladno navedenom, postavljamo sljedeća pitanja:

1. Zbog čega novi Savjet za razvoj civilnog društva još nije konstituiran, unatoč tome što je Povjerenstvo za izbor članova Savjeta za razvoj civilnog društva rezultate izbora članova od strane udruga javno objavilo još 13. rujna 2006. godine?

2. Zbog čega je Sigurnosno-obavještajna agencija vršila sigurnosne provjere kandidata za Savjet? S kojim pravom? Naime, riječ je o osobama koje su udruge legitimno izabrale prema unaprijed definiranom postupku i pozivu. Također, članovi Savjeta nisu ni državni službenici ili dužnosnici i u svom radu neće biti u doticaju s državnim tajnama, a niti su pitanja civilnoga društva pitanja nacionalne sigurnosti.

3. Tko je naložio, odnosno zatražio provjeru članova novog Savjeta, odnosno tko je potpisao zahtjev da se nad njima provede sigurnosna provjera na način da se agenti kod njihovih susjeda raspituju primjerice o tome gdje su bili u vrijeme Domovinskoga rata?

4. Zbog čega je tek jučer i to bez obrazloženja, nakon više od dva mjeseca od objave Poziva na predlaganje kandidata za članstvo u zajedničkom odboru civilnog društva Europske unije i Hrvatske, Ured za udruge objavio imena predloženih kandidata, odnosno imena dviju osoba koje će ispred našeg civilnog društva komunicirati s EU? I dalje su ostala nepoznata imena svih osoba koje su se javile na Poziv, kao i tko je birao kandidate i po kojoj proceduri.

Udruge civilnog društva od Vlade Republike Hrvatske zahtijevaju javno očitovanje, budući da upravo na Vladi leži odgovornost za nekonstituiranje Savjeta za razvoj civilnog društva, protuzakonitu sigurnosnu provjeru kandidata za Savjet te netrasparentan izbor članova u Zajednički odbor.

Opisana situacija pokazuje da Vlada ne razumije funkcioniranje i smisao civilnog društva, ali i upozorava na mogućnost povratka na stare metode straha i nepovjerenja Vlade prema udrugama.

Ukoliko je Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, koja je prošle godine izrađena u suradnji civilnog društva i Vlade, dokument iza kojeg Vlada doista stoji, Vlada će se očitovati odmah, a osobu odgovornu za nezakonito postupanje i opisanu situaciju smijeniti, što je trebalo učiniti još prije više od godinu dana kad je ista, Jadranka Cigelj, u intervjuu Glasu Koncila iznijela što misli o civilnom društvu, udrugama i nekim društvenim skupinama.

Otvoreno pismo Ženske mreže Hrvatske Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom za smjenu predstojnice Ureda za udruge Jadranke Cigelj 23. listopada 2005.