Od 12.- 15.06.2014., gotovo 20 000 feministkinja sastalo se u Malmou, Švedska na Nordijskom forumu, kako bi kreirale nove strategije prema ostvarenju jednakosti između žena i muškaraca, u okviru diskusija o 20 godina od Pekinške Platforme za akciju.

20 godina nakon prvog Nordijskog foruma “Ženski životi i rad – Radost i sloboda”  koji se održao 1994. godine u Finskoj, i 10 godina nakon Nordijskog seminara “Jednake mogućnosti – za žene /muškarce (WoMen)”, ovogodišnji događaj je iniciralo nekoliko članica Evropskog ženskog lobija – Švedski ženski lobi, Nytkis – Finska, Danski ženski savjet, a na kojem je sudjelovalo na desetke nordijskih organizacija iz svih oblasti, posvećenih rodnoj jednakopravnosti i osnaživanju žena, kao i predstavnice brojnih različitih oblasti, uključivši aktivističke mreže, vlade, akademiju i privatno poduzetništvo.

Za vrijeme četiri dana sastanka, žene i muškarci, posvećeni ili zainteresirani za ženska prava, imale/i su priliku diskutirati sa novim sugovornicama, otkrivati nove perspektive, debatirati teme, pohađati umjetničke performanse, sudjelovati u povorci, upućivati zahtjeve svojim državnim predstavnicama i predstavnicima, kao i predlagati ideje i akcije.

Na dnevnom redu za temeljite diskusije bile su sve teme – na tragu 12 kritičkih područja Pekinške Platforme za akciju, kao i novo aktualizirane teme kao što su migracije, muškarci, svakodnevni seksizam, prostitucija, umjetnost i mediji.

Nordijski Forum je zaključen završnim dokumentom, predloženim ministarstvima nordijskih zemalja za rodnu ravnopravnost za vrijeme završne ceremonije. “Nordijski ženski pokret je istaknuo 63 točke za koje zahtjevamo od naših država da ih ispune. Vrijeme je za akciju… sada! Međutim, vrijeme za rodnu jednakost ne završava s time”, rekla je Gertrud Åström, predsjedavajuća Švedskog ženskog lobija.

“Nordijski Forum je bio fantastičan sastanak, s gotovo 20 000 sudionica. Mi smo uvjerene da će sve sudinice ponijeti kućama nove ideje i strategije za budućnost. To je ujedinjena snaga koja će utjecati državne institucije, javne službe, civilno društvo, sindikate, lokalne zajednice i poslovni sektor”, nastavlja Gertrud Åström.

Evropski ženski lobi je sudjelovao na Nordijskom forumu putem svojih predstavnica – Predsjednice, jedne članice Izvršnog odbora i jedne koordinatorice za kreiranje politika, koje su su dale doprinos na nekoliko panela i sastanaka, uključivši sastanak s izvršnom direktoricom UN Women. Evropski ženski lobi čestita svojim članicama iz Švedske, Finske i Danske, te partnericama iz Norveške, za inspirativni događaj koji su organizirale.

Više informacija o aktivnostim i razmišljanjima za vrijeme Foruma možete pronaći na: Twitter page of #nf2014 i @NFM2014, Facebook stranici i web stranici Nordijkog foruma / Nordisk Forum. Tu možete pronaći detaljni program i listu govornica.  Možete pronaći i video prezentacije Foruma na svim nordijskim jezicima. https://onsite.nf2014.org/

Pet je važnih zahtjeva sadržano u Finalnom dokumentu Nordijskog foruma:

• Državni budžeti nordijskih zemalja, kako na nacionalnoj tako i lokalnoj i regionalnoj razinini, moraju integrirati perspektivu rodne jednakopravnosti, na način da se rodna jednakopravnost izražava u financijskim dokumentima i odlukama, te da ciljevi politike jednakopravnosti budu sistematski praćeni i korišteni kao osnova za nove mjere, te uključeni u Post-2015 agenda.

• Vlade nordijskih država trebaju financirati organizacije ženskog poreta i surađivati na razini Nordisjke regije, barem na istoj razini kao što čine i za druge organizacije civilnog društva, tako da feminizam može imati stvarni učinak, te na taj način u društvu bude ostvarena istinska rodnu jednakopravnost. 

• Žene koje imaju obitelji trebaju dobiti svoje vlastite dozvole prebivališta/boravišta, a koje nisu vezane za muške pripadnike obitelji. Deportacija žena koje su bile izložene nasilju se mora zaustaviti. Žene koje su izložene trgovanju ljudima trebaju dobiti zaštitu i pomoć, bez obzira na to da li mogu ili žele svjedočiti u kaznenim postupcima.

• Nordijske vlade, organizacije poslodavaca i sindikati trebaju promovirati takav radni vijek koji će u obzir uzeti obiteljski život i aktualnu radnu okolinu, te stvoriti razumne uvjete rada. Pravo na zaposlenje na puno radno vrijeme treba se kroz zakone i ugovore povećavati u državama gdje je rasprostranjen rad žena na skraćeno radno vrijeme, protivno njihovoj volji. Nesigurni oblici zapošljavanja u formi rada po ugovorenim satima i rada na određeno vrijeme (fixed term employment postitions) trebaju se regulirati na način da se zaustave zloupotrebe.• Nordijske institucije trebaju pomoći ženama da preuzmu uloge akterica, inovatorica, organizatorica, učiteljica, liderica i ambasadorica održivog razvoja. Pomoć usmjerena očuvanju klime i okoliša mora uvijek, gdje je potrebno, uključiti rodnu perspektivu.