“Nećemo zaboraviti osam sati rada, osam sati kulturnog uzdizanja i osam sati odmora”, poručilo je danas 100-tinjak aktivistkinja za ženska prava i socijalnu pravdu u prosvjednom maršu zagrebačkim ulicama povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, protiveći se novom prijedlogu Zakona o radu (ZOR)

Prosvjedu su se pridružili i njihovih sindikalni kolege.

“Sačuvajmo rad na neodređeno”, “Nećemo zaboraviti 8+8+8”, “Ne prihvaćamo demontažu socijalne države”, “ZOR mora pasti”, samo su neke od parola koje su nosile aktivistkinje od Zavoda za zapošljavanje u Zvonimirovoj ulici do Trga bana Jelačića u koloni u kojoj su se vijorile brojne ljubičaste zastave na kojima je pisalo jednostavno “8. ožujka”.

Ljubičasta boja u spomen je na žene iz Chicaga poginule u borbi za pravo glasa i bolje uvjete rada čija su tijela bila umotana u ljubičaste plahte. Žalosno je da se nakon više od 100 godina moramo boriti za iste stvari, poručile su žene na Trgu bana Jelačića.

“Novi Zakon o radu promovira nesigurne oblike rada, produljuje radni tjedan, ograničava pravo radnika na štrajk. Takve neoliberalne reforme koje pogoduju isključivo kapitalu, a nauštrb radnica i radnika i demontažu socijalne države ne smijemo dopustiti”, istakle su aktivistkinje iz Ženske mreže Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa i Ženske fronte za radna i socijalna prava.

Upozorile su da će novi ZOR posebice pogoditi žene, trudnice, starije radnice i osobe s invaliditetom i dodatno otežati položaj mladih žena na tržištu rada.

Višnja Stanišić, predsjednica ženskog sindikalnog odbora i članica Ženske fronte upozorila je na veliki problem žena nakon povratka porodiljnog dopusta jer je čest slučaj da se ne mogu vratiti na isto radno mjesto pa čak ni u istu tvrtku.

“Novi prijedlog Zakon o radu donosi veći broj nezaposlenih, iako se govori o fleksibilizaciji zapošljavanja. Takva se fleksibilizacija valjda misli provesti lakšim otpuštanjem”, upozorila je. Osim toga, kaže, rad na određeno postao je pravilo, ne iznimka, a takva se situacija ovim prijedlogom zakona dodatno legitimizira jer radni tjedan može trajati i do 60 sati.

Aktivistkinje stoga zahtjevaju radni tjedan do 40 sati i osam sati prekovremenog rada, ugovor o radu na neodređeno vrijeme na najdulje dvije godine, ograničavanje broja ugovora o radu na neodređeno u jednoj tvrtki, vraćanje žena nakon porodiljnog dopusta na isto radno mjesto.

“Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi”, “Žene kažu ‘ne’ fleksibilizaciji”, poručile su s prosvjednog skupa kojim je u Zagrebu obilježen Međunarodni dan žena.