Sarajevo-Zagreb, 01. kolovoza 2015. god.

IZJAVA ZA JAVNOST

„ZLOČINI U OLUJI SU ODGOVORNOST SVIH NAS“

Centar za žene žrtve rata-ROSA (Zagreb) i Ženska mreža Hrvatske, u suradnji s Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), Sarajevo, Srpskim demokratskim forumom i Udrugom slobodarskih aktivista, Zagreb, u povodu dvadesete godišnjice vojne operacije Oluja, održat će zajedničko obilježavanje te na taj način odati počast i izraziti suosjećanje sa svim žrtvama ove vojne operacije.

Obilježavanje u Zagrebu, održat će se 03.08.2015. godine, na Trgu bana Jelačića, od 11:00 do 11:30h.

Cilj je podsjetiti javnost na zločine počinjene u operaciji Oluja kao i na državno organizirano poricanje ovih zločina. Podsjećamo da je u vojnoj operaciji Oluja poginulo i nestalo 1.853 osobe, a protjerano preko 220.000 stanovnika Republike Hrvatske većinski srpske nacionalnosti. Ovom akcijom želimo još jednom pozvati na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske.

Akcija u Sarajevu, trebala se održati istovremeno 03.08.2015. godine ispred Veleposlanstva RH u Bosni i Hercegovini, od 11:00h do 11:30h, kojom prilikom je UDIK namjeravao uputiti otvoreno pismo predsjednici Republike Hrvatske, međutim akcija je zabranjena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo PU Centar.