Imamo Ustav, imamo zakone, ali ipak svake godine na Međunarodni dan žena političari nježnijem spolu obećavaju borbu za ravnopravnost spolova. Isto je predstavnicama svih ženskih udruga u Hrvatskoj jučer obećao i predsjednik Ivo Josipović.

Potpora poduzetnicama

Zna on da su žene najviše diskriminirane na tržištu rada. Da su slabije plaćene od muških kolega za iste poslove, da ih je u Saboru samo 22 posto, 10 posto u lokalnoj upravi, 13 posto na veleposlaničkim mjestima… Zna Josipović i da svakih 15 minuta u Lijepoj Našoj pretuku jednu ženu. I obećava da će se boriti za bolje pravosuđe i socijalne službe koje će raditi na prevenciji nasilja. Borit će se i za izmjene Zakona o potpomognutoj oplodnji jer, kaže, nitko nikomu ne može uskratiti pravo na roditeljstvo. Sramota je, kaže, da se i 15 godina od rata ne vrednuje doprinos žena u njemu i da u 2010. nemamo ni jednu ženu generala.

Naobećavala se jučer i premijerka Jadranka Kosor te najavila da će Vlada ovaj tjedan donijeti strategiju za potporu ženama poduzetnicama. Podsjetila je poslodavce na poštova nje Zakona o radu, protiv diskriminacije i ravnopravnosti spolova te dodala da će se boriti za veći broj žena u politici te poštovanje odredbe o 40 posto žena u predstavničkim tijelima.

Neostvarena prava

I tko zna. Možda iduće godine na Dan žena Ženska mreža Hrvatske neće kao jučer u centru Zagreba prosvjedom upozoravati na neostvarena ženska prava. Možda neće morati tražiti da se stopa zaposlenosti žena i muškaraca izjednači i da se ograniči rad na određeno na najviše godinu dana, da žene imaju pravo na odluku i besplatan pobačaj, ali i da se uvede seksualni odgoj u škole, a satovi vjeronauka vrate u crkve. A možda se opet sjetimo one “obećanje … “