Aktivistice ”Ženske mreže” Hrvatske danas su se, povodom Međunarodnog dana žena, u popodnevnim satima okupile na Trgu bana Jelačića, javio je dopisnik agencija Anadolija. Naime, ”Ženska mreža” Hrvatske je najveća mreža ženskih nevladinih organizacija, osnovana 1996. godine s temeljnim ciljem unapređivanja i oživotvorenja rodne jednakosti i ravnopravnosti spolova.

Pedesetak žena, noseći transparente, zaputile su se na zagebački Markov trg gdje su pred Vladom Republike Hrvatske održale prosvjed.

Iz zgrade Vlade Hrvatske je izašao potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kojemu su dvije aktivistice predale svoje zahtjeve na Memorandumu naslovljenom „40% žena na izborne liste , odmah!“.

U Memorandumu piše da Hrvatski sabor 7. prosinca 2012. godine usvojio odluku kojom je pokušao derogirati odredbu iz članka 2. stavka 15. Zakona  o ravnopravnosti spolova, a koji se temelji na ustavnim vrednotama i organski je zakon.

U njemu je propisano da se postupno povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu tog Zakona (15. srpnja 2008.).

Nadalje, “Ženska mreža” Hrvatske smatra da Vlada želi tom Zakonu nametnuti novo značenje po kojem bi se njegova provedba prolongirala, a ona mora započeti prigodom ovogodišnjih lokalnih izbora.

Stoga, “Ženska mreža” Hrvatske poručuje da političke stranke moraju osigurati 40 posto  žena pozicioniranih na izbornim listama po tzv. „zip sistemu“ (žena-muškarac-žena ili obratno).

Aktivistice su upozorile na „sramotni pokušaj Hrvatskog sabora da zaustavi rad na poboljšanju položaja žena“, a iznijele su podatak da je posebno zabrinjavajuća niska zastupljenost žena u odlučivanju na lokalnoj razini, nakon izbora 2009. godine.

Tako su iznijele podatak da je od izabranih župana 20 muškaraca i samo jedna žena, da je šest gradonačelnica na 127 biranih gradonačelnika, 21 načelnica od 429 načelnika, te da je ženska zastupljenost u županijskim skupštinama  i gradskim vijećima oko 20 posto, a u općinskim samo 12 posto.

Nakon što su Nevenu Mimici pred Vladom predale Memorandum i poručile mu da „nemaju vremena čekati“, on je rekao da to sa zadovoljstvom prihvaća jer je to „pravac kojim je krenulo zakonodavstvo“.

„Činjenica je da u provedbi tih zakona nismo došli do razine da se to može osjetiti u političkoj ili društvenoj zastupljenosti žena. Što se Vlade tiče, naša vrata ostaju otvorena za sve inicijative. Ovdje se ne radi samo o provedbi zakonskih rješenja, jer pitanje ravnopravnosti je puno šire, utoliko što se radi o političkom angažmanu kojega treba implementirati kroz političke stranke. Pitanje je i kakva je mentalna infrastruktura koja ravnopravnost čini održivom. Ne zato što je to zakon, već zato što je to naše oprjedijeljenje“, odgovorio je aktivisticama pred Vladom Neven Mimica.