UOČI skorašnjih lokalnih izbora Ženska mreža Hrvatske na prosvjednoj akciji u Zagrebu prozvala je Vladu za kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova. Zahtjev kojim traže da na izbornim listama u svibnju bude 40 posto žena aktivistice su predale u Banskim dvorima. Rada Borić iz Ženske mreže ističe: “Nažalost, Vlada je odgodila primjenu Zakon o ravnopravnosti spolova. Na lokalnim izborima ponovo na listama neće biti žena. Time ne samo da se krši zakon, već i ustavno načelo o ravnopravnosti. Ono što će biti prestrašno, a Hrvatska ulazi u EU, da ćemo prema broju žena na pozicijama odlučivanja na lokalnoj razini biti posljednji u Europi”.

Borić nepovoljnu sliku potkrepljuje brojkama prema kojima je na posljednjim lokalnim izborima sudjelovalo od 6 do 12 posto žena, u Hrvatskoj su samo dvije gradonačelnice i tek jedna županica među 20 župana. Istodobno, udio žena u populaciji je 51,7 posto.

“Žene su jednako tako platiše poreza i zaslužuju da upravljaju u ovoj zemlji. Ove godine zahtjev Ženske mreže je vezan uz lokalne izbore, ali također ponovo upozoravamo da su među nezaposlenima žene u većem broju. I da nažalost nije jednako tretirana nezaposlenost žena i muškaraca”, zaključila je Borić.

Josipović strankama: Ne stavljajte žene na posljednja mjesta na listama

Međunarodni dan žena čestitao je predsjednik Republike Ivo Josipović. Uoči lokalnih izbora i izbora za Europski parlament pozvao je stranke da poštuju odredbe o minimalnoj zastupljenosti spolova i da se žene na stavlja isključivo na posljednja mjesta na listama, a sve s ciljem da žene budu ravnopravnije u politici.

“Da već sada na ovim izborima poštuju odredbu od 40 posto minimalne zastupljenosti svakog od spolova. Nagruvati veliki broj žena na kraj liste sasvim sigurno je tek formalno udovoljavanje zakonskim odredbama”, zaključuje predsjednik.

Laburisti i HNS prešli zakonsku granicu od 40 posto žena na izbornim listama

Međunarodni dan žena bila je prilika da neke od stranaka istaknu podatke koliko na svojim listama imaju žena.

HNS i Laburisti zakonsku granicu već su prešli. Na izbornim listama imaju više žena od 40 posto, što je zakonski minimum. Na 150 listi Laburisti imaju 3.046 kandidata, od čega 1.297 žena, što je 42,58 posto. Predsjednica odbora za ravnopravnost spolova, laburistica Nansi Tireli kritizirala je velike stranke.

“Najžalosnije od svega je što velike političke stranke u svoje statute stavljaju odluke o 40 posto zastupljenosti žena. S takvim odlukama u javnosti se uglavnom barata na okruglim stolovima i tribinama. No kad treba braniti ravnopravnost spolova, Zakon o ravnopravnosti spolova, kad se treba izboriti za što veću participaciju žena na izborima, onda se tamo gdje bi se o tome najviše trebalo govoriti, a to je Hrvatski sabor, u pravilu šuti”, kaže Tireli.

Zakonski minimum od 40 posto žena na izbornim listama prešao je i HNS, istaknuo je Dragan Kovačević. “Cijelo vrijeme otkad HNS postoji, pokazujemo da su žene, neću reći dominantne, ali u potpuno ravnopravnom položaju s muškarcima na listama. Ali i na funkcijama. Mi smo pokazali obrnuto – da su kod nas žene u izvršnoj vlasti u potpunoj ravnopravnosti s muškarcima, čak i iznad toga”, ističe Kovačević. Podsjetimo, HNS u Vladi drži četiri ministarstva, od čega su na čelu tri ministarstva – žene.