Ženska mreža Hrvatske podsjeća da je zabrana pobačaja protuustavna, što jasno proizlazi iz Rješenja Ustavnog suda iz 2017. godine. Nakon donošenja tog Rješenja svaki zakon koji bi išao za zabranom pobačaja, uvođenjem modela medicinskog prekida prema indikatorima (dovođenje u opasnost života djeteta ili trudnice i sl.) ili modela obeshrabrujućeg savjetovanja prije pobačaja bio bi protuustavan.

Pravo na prekid trudnoće u sebi objedinjuje temeljne ustavne vrijednosti slobode, jednakosti i dostojanstva te ni jedna od tih temeljnih vrijednosti ne smije biti ugrožena u primjeni prava žena da samostalno odlučuju o vlastitom tijelu.

Stoga ne čudi neuspjeh zastupnika u Hrvatskom saboru u prikupljanju potpisa za zabranu pobačaja.  Ono što čudi je da u Hrvatskom saboru sjede zastupnici koji niti poznaju, niti poštuju Ustav RH, štoviše zalažu se protiv njegovih temeljnih vrijednosti.

Ženska mreža naglašava da su upravo ove vrijednosti ugrožene kod odbijanje vršenja pobačaja na zahtjev u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama. Žene se na taj način ograničava u korištenju prava koje im pripada temeljem zakona i dodatno obeshrabruje u donošenju odluke o prekidu trudnoće. 

Također još jednom izražavamo zabrinutost zbog nepoštivanja Rješenja Ustavnog suda te tražimo donošenje zakona koji će ženama u Hrvatskoj osigurati siguran, dostupan i besplatan pobačaj.

Koordinacija Ženske mreže Hrvatske

Zagreb, 2. veljače 2021.