Jutarnji list 13. siječnja 2007.

Koalicija ‘Stop rizičnom spolnom odgoju’ protiv programa spolnog odgoja za škole 

ZAGREB – Program spolnog odgoja koji nudi udruga Grozd po svojem je sadržaju protuustavan i opasan za zdravlje pa njegovo provođenje u školama treba obustaviti, tvrde predstavnici dvadesetak mreža, udruga, institucija i političkih stranaka koji su se prije dva dana udružili u građansku koaliciju pod nazivom “Stop rizičnom spolnom odgoju”.

Inicijativu za osnivanje građanske koalicije pokrenula je Udruga za edukaciju i savjetovanje žena (CESI), a priključili su joj se Mreža mladih Hrvatske, udruga Igra, Ženska mreža Hrvatske, Ženska soba, B.a.B.e., pravni tim Iskoraka i Kontre, mladi HNS-a te niz pojedinaca, roditelja, liječnika, srednjoškolskih i sveučilišnih profesora. 

Koalicija će ovih dana otvoriti i svoju web stranicu na kojoj će objaviti Grozdove programe (na hrvatskom i engleskom jeziku). Krajnji je cilj koalicije zaustaviti provođenje Grozdova programa u školama. 

Povod vide u stavovima koje u svojim programima prema spolnosti i prevenciji spolno prenosivih infekcija promovira Grozd, a koji su, upozoravaju u koaliciji, ne samo u suprotnosti s načelima suvremenog javnog zdravstva nego i s međunarodnim standardima dječjih i ljudskih prava. 

Ministarstvo obrazovanja je, pak, objavilo da će se programi iduće godine eksperimentalno provoditi u desetak škola. 

– Grozd ne smije ući u škole. Riječ je o programu koji krši Ustav po načinu na koji tretira homoseksualnost kao manje vrijednu, a bračnu zajednicu promovira kao više vrijednu iako ona to nije ni po Obiteljskom zakonu ni po Ustavu – tvrde Sanja Cesar, Nataša Bjelić i Amir Hodžić iz CESI-ja. 

Za razliku od srednje škole u kojoj bi konzervativan Grozdov program trebao imati alternativu u liberalnom programu Foruma za slobodu, u osnovnim će se školama, sudeći prema tome kako sada stvari stoje, roditeljima dati na izbor samo program udruge Grozd, koji podržavaju i četiri vjerske zajednice. 

– Taj program djeci i mladima pruža nepotpunu i znanstveno neutemeljenu informaciju. Grozd kroz svoj program cijelo vrijeme plasira negativan stav o kontracepciji. Oni poručuju da upotreba kontracepcije nije prioritet za vlastito i tuđe zdravlje, a to, po našem sudu, predstavlja rizik i za javno zdravlje – kaže Sanja Cesar. 

Građanska će se koalicija “Stop rizičnom spolnom odgoju” ovih dana i pismeno obratiti ministru Ljubičiću, a tražit će i javno očitovanje pravobraniteljice za djecu, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te Zavoda za javno zdravstvo RH. 

– Mi u Ministarstvu uvjereni smo da taj program ne krši ničija ustavna prava – rekao je Josip Ujević, savjetnik ministra Primorca zadužen za pitanje zdravstvenog odgoja u školama. Dodao je kako ne treba zaboraviti da Ministarstvo još nije donijelo konačnu odluku.

Ladislav Ilčić: To su uvrede 
Ladislav Ilčić, koordinator Udruge Grozd, odbacio je primjedbe da je njihov program protuustavan i opasan za javno zdravlje. – To su najobičnije insinuacije, izmišljotine i uvrede – kaže Ilčić. Dodaje da je natječaj za program zdravstvenog odgoja bio javan te su se na njega mogle javiti i udruge civilnog društva koje sada “destruktivno napadaju i izmišljaju”. – Naš je program na tom natječaju prošao kao najbolji, a o njemu su se pozitivno očitovali i brojni stručnjaci – kaže Ilčić. 

Ljubičić: Recenziramo program 
Ministar zdravstva Neven Ljubičić rekao je da je u Ministarstvo dostavljen materijal vezan uz zdravstveni odgoj u školama. 

– Osnovali smo radnu skupinu domaćih stručnjaka. Riječ je o opsežnom programu i treba nam vrijeme da ga recenziramo – rekao je ministar Ljubičić. 

GLAVNE ZAMJERKE PRIMORČEVOG POVJERENSTVA 
1. Izrazito moralistički svjetonazor 
2. Ne pravi se distinkcija između roda i spola 
3. Djecu se uči da nema sigurnog seksa 
4. Masturbacija se opisuje kao nešto što je loše 
5. Previše se naglašava uloga braka 
6.Homoseksualnost se tretira negativno