Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split organizirale su protestnu akciju pod nazivom «STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama» u petak 15. prosinca 2017.  od 10 do 11 sati na Trgu svetog Marka u Zagrebu i na Narodnom trgu u Splitu. 

Naime, 15. prosinca je posljednji dan još jedne sjednice Hrvatskog sabora na kojoj nije usvojena Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Neusvajanje Konvencije je samo posljednji u nizu postupaka državnih institucija u smjeru ograničavanja, uskraćivanja ili zaustavljanja napretka u zaštiti ljudskih prava žena pod pritiskom vjerskih fundamentalističkih skupina.

Samo neki od primjera takve politike Vlade su zastupanje stavova protiv reproduktivnih prava žena i zaštite obiteljskog života lezbijki i gejeva pred Vijećem Europske Unije, ignoriranje nasilnih i protuzakonitih demonstracija fundamentalista pred bolnicama koje rade pobačaje, dokidanje već stečene razine ljudskih prava lezbijki i gejeva usvajanjem posebnih zakona koji poništavaju u dijelovima Zakon o životnom partnerstvu (porezni zakoni), imenovanje vjerskih fundamentalista na visoke pozicije u ministarstvima i Vladi.

U takvom kontekstu zabrinjavajuće je neusvajanje Konvencije koja bi trebala osigurati bolju zaštitu žrtvama nasilja, ali i moguće veliko nazadovanje u zaštiti prava žena u budućnosti kroz novi Obiteljski zakon te potpuno onemogućavanje prava na pobačaj kroz novi zakon koji regulira to područje.

Hrvatska se opasno približava scenariju u kojem fundamentalističke grupacije preuzimaju vlast nad državom, a obespravljene žene postaju strojevi za rađanje, kao što je to u svom romanu «Sluškinjina priča» opisala Margaret Attwood.